Ruské "republikánské prapory" v perspektivě imperiálních a občanských válek

18. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Aby nahradil bojové ztráty a zvýšil velikost ruských sil na Ukrajině, nařídil Vladimir Putin regionům a republikám Ruské federace vytvořit vlastní dobrovolnické jednotky. Představuje to krok, který posiluje možnost, že to, co je dnes "imperialistickou válkou", se promění ve válku občanskou, varuje Harún Sidorov.

Jakékoliv zisky, které Kreml z tohoto projektu případně získá, vytvoří další sílu, která bude ohrožovat jeho budoucnost, a dokonce i územní celistvost Ruské federace.

Prapory složené z dobrovolníků z té či oné oblasti nebo republiky získají vojenské zkušenosti, něco takového pravděpodobně nezapomenou a mohou se docela dobře rozhodnout toho využít, přičemž někteří budou na jedné straně budoucích barikád a jiní na druhé.

Jistě, dnes je nemožné předvídat, jaký druh střetů může nastat. Jednu věc lze ale tvrdit s jistotou: Vytvoření takových "dobrovolnických praporů" v republikách jasně zvyšuje potenciál pro budoucí transformaci imperialistických válek v občanské války, když ne v případě války na Ukrajině, pak v nějakém jiném.

Pokud je to pravda, na Putina a jeho výzvu k vytvoření dobrovolnických praporů složených z lidí z konkrétních oblastí, krajů a republik mohou někteří Rusové v budoucnu pohlížet jako na nášlapnou minu umístěnou pod Ruskem v podstatě stejným způsobem, jako když kremelský vůdce obviňuje Lenina z vytvoření neruských republik vedoucích k rozpadu SSSR.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
4806

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022