Manžel Glenna Greenwalda zemřel za podezřelých okolností

9. 5. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty
 

Ve věku 37 let zemřel za podezřelých okolností David Miranda, brazilský levicový politik, který měl tři děti s americkým novinářem Glennem Greenwaldem, známým zveřejněním dokumentů Edwarda Snowdena uniklých z americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). David byl sportovně založený a zdravý muž, ale v srpnu loňského roku během předvolební kampaně záhadně onemocněl žaludečními problémy a nakonec neopustil jednotku intenzivní péče v nemocnici.

 

Koordinoval kampaň za azyl pro Edwarda Snowdena v Brazílii a aktivně spolupracoval se svým manželem Greenwaldem na odhalení tajných globálních sledovacích programů Spojených států, které prováděla NSA. V roce 2013 byl na letišti Heathrow zadržen britskou vládou, a to právě kvůli své práci o masovém sledování.

Miranda se s Greenwaldem seznámil v roce 2005 na pláži Ipanema, když byl Američan na dovolené v Riu de Janeiru. O několik měsíců později se vzali.

David přišel o matku v pěti letech a vychovávala ho sousedka. V devíti letech začal pracovat. Ve dvaceti letech se seznámil s Glennem. Pár se poté přestěhoval do Spojených států. Tam David vystudoval žurnalistiku a specializoval se jako marketingový stratég.

Od té doby, co Miranda onemocněl, se Greenwald o své situaci nezvykle málo vyjadřoval a za celou dobu svého trápení zveřejnil pouze 4 tweety, v nichž hovořil o manželově stavu. Nikdy se nezmínil o tom, že je velmi zvláštní, že by Miranda onemocněl tak rychle a z pevného zdraví přešel do kómatu kvůli žaludečním problémům. Oficiálně zemřel na generalizovanou gastrointestinální infekci. Ta se změnila v plnohodnotnou infekci jater, plic a močového měchýře.

Za své reportáže o NSA Greenwald obdržel se svým týmem v deníku The Guardian Pulitzerovu cenu za službu veřejnosti za rok 2014. Časopis Foreign Policy ho dokonce jmenoval jedním ze 100 nejlepších globálních myslitelů roku 2013. Před prací pro The Guardian pracoval jako advokát v oblasti ústavního práva a občanských práv, psal pro svůj vlastní politický a právní blog Unclaimed Territory a působil jako přispěvatel website Salonu. Po svém působení v The Guardian se stal jedním ze zakládajících redaktorů online publikace The Intercept, pro kterou pracoval až do října 2020.

Greenwald se pro své nekompromisní a puristické postoje stal nenáviděným na obou stranách politického spektra. Je známý svou kritikou Joea Bidena a demokratů. Greenwaldovo tvrzení, že The Intercept podporuje Bidena, mnohé jeho dnes již bývalé kolegy zmátlo. Je stálým hostem krajně pravicové americké televize Fox News a také kremelské propagandistické stanice Russia Today. Z deníku The Guardian odešel v roce 2020.

Prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, na Twitteru napsal, že David byl "mladík s výjimečným životem, který nás opustil příliš brzy".




1
Vytisknout
4337

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2023