"Špatné zprávy": Nečekané tání grónského ledovce by mohlo dramaticky změnit prognózy růstu hladiny moře

11. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Ledovec na severu Grónska taje rychleji a jiným způsobem, než se vědci dosud domnívali, což má znepokojivé důsledky pro budoucí rychlost zvyšování hladiny světových moří.

Nový objev byl tento týden zveřejněn v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vědci zjistili, že oteplující se voda v oceánu roztavila dutinu na dně Petermannova ledovce, která je vyšší než Washingtonův památník, jak uvedla agentura Associated Press. Pokud se podobně budou chovat i další ledovce v Grónsku a Antarktidě, mohlo by to zdvojnásobit předpovědi, jak rychle bude spalování fosilních paliv způsobovat tání ledu a zvyšování hladiny moří, informuje web commondreams.org.

"Je to špatná zpráva," říká agentuře AP autor studie, glaciolog z Kalifornské univerzity v Irvine (UCI) Eric Rignot. "Víme, že současné prognózy jsou příliš konzervativní."

Petermannův ledovec je mohutný ledovec v severozápadním Grónsku, který obsahuje dostatek ledu na to, aby jeho tání zvýšilo hladinu moře o více než jeden metr, sdělili autoři studie. Je to jeden ze čtyř grónských ledovců, které představují největší hrozbu rychlého zvýšení hladiny moří v Grónsku v příštích desetiletích, protože voda odtéká do oceánu pod úrovní mořské hladiny.

Až donedávna však byl ledovec relativně stabilní a každý rok přibýval zhruba tolik hmoty, kolik jí ztrácel. To se začalo měnit v roce 2016, kdy se střed jeho základové linie začal posouvat dozadu rychlostí 0,6 km za rok.

Základová linie ledovce je místo, kde ledovec přechází od opírání o pevninu k plavbě na oceánu, a právě na tuto vlastnost ledovce Petermann se zaměřila nová studie. Vědci z UCI, NASA při Kalifornském technologickém institutu, Houstonské univerzity, finské mise Iceye, čínské univerzity Tongji, Německého centra pro letectví a kosmonautiku a Italské kosmické agentury použili radarová data ze satelitů, aby zjistili, že se základová linie výrazně pohybuje s přílivem a odlivem.

"Petermannovu základovou linii bychom mohli přesněji popsat jako uzemňovací zónu, protože se pohybuje v rozmezí dvou až šesti kilometrů podle přílivu a odlivu," uvádí ve svém prohlášení hlavní autor studie a postdoktorand NASA Enrico Ciraci. "To je řádově více, než se očekávalo u základových linií na pevném podloží."

Tento pohyb následně urychlil tání ledu.

"Díky těmto interakcím mezi ledem a oceánem jsou ledovce citlivější na oteplování oceánu," vysvětluje Rignot.

Mezi lety 2016 a 2022 ustoupila základová linie Petermannova ledovce o více než dva kilometry. Během této doby teplejší voda oceánu roztavila 669 metrů vysokou dutinu na dně ledovce. Rychlost tání v okolí dutiny v letech 2020-21 byla o 50% vyšší než rychlost tání v letech 2016-19 a během roku 2022 zůstala dutina otevřená po celý rok.

Autory studie znepokojuje zejména další osud Petermannu.

Glacioložka z Dartmouth College Hélène Seroussi, která se na studii nepodílela, upozornila list The Washington Post, že modely tání ledu a zvyšování hladiny moří nebudou tyto poznatky zahrnovat ze dne na den, protože vědci ještě musí určit, kolika ledovců se skutečně týkají. Seroussi nicméně uznává, že tato měření jsou bezprecedentní.

"Zaznamenaná rychlost tání je velmi velká, mnohem větší než cokoli, co jsme v této oblasti předpokládali," soudí Seroussi.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5327

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023