Dělící linie v ruské opozici: Liberálové versus neruští nacionalisté

24. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Napětí mezi ruskými liberály a neruskými aktivisty v emigraci přitáhlo velkou pozornost. Ale přinejmenším někteří pozorovatelé odmítají jejich rozdělení jako "bouři ve sklenici vody". Proto jsou více nakloněni tomu odmítnout jednu skupinu - a nejčastěji je to vede k názoru, že ruští liberálové mluví za celou opozici v Rusku.

Avšak ve skutečnosti rozdíly mezi liberály, kteří věří, že Rusko může a mělo by být transformováno, zatímco zůstane ve svých současných hranicích, a nacionalisty, kteří jsou přesvědčeni, že svoboda a demokracie jsou možné pouze tehdy, pokud se Rusko rozpadne, jsou významnou částí politické debaty v ruských regionech a republikách.

Argumenty a emoce obou stran ve středním Povolží se velmi podobají argumentům a emocím obou stran v emigraci. Jde o vzorec, který naznačuje, že ti, kdo předpokládají dominanci liberálů, se spíše mýlí - a nacionalisté by měli získávat mnohem více pozornosti, než je obvyklé.

Může být pravda, že kdyby se spočítali všichni liberálové ve všech regionech a republikách v rámci současné hranice Ruské federace, budou početnější než nacionalisté. Ale je zároveň téměř jisté, že v regionech a republikách by platil opak.

A to koneckonců znamená, že nacionalisté a regionalisté si zaslouží více pozornosti než v současné době dostávají. Předpoklad, že liberálové mluví za obrovskou většinu lidí v Rusku, zejména mimo Moskvu, musí být odmítnut, pokud si pozorovatelé mají vytvořit přesný obraz toho, co se děje.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2488

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2023