"To je barbarství": šok z ruského útoku na katedrálu v Oděse

24. 7. 2023

čas čtení 7 minut
Jenže Rusko bombarduje mešity v Sýrii běžně, do médií se to vůbec nedostane:


"Pane, smiluj se, Pane, smiluj se, Pane, smiluj se." Kněz si utíral slzy z očí, když se jeho zvučný hlas ozýval z reproduktorů narychlo sestavených před zničenou katedrálou, přičemž toto zaříkávání soupeřilo s rachotem trosek nakládaných do nákladních aut a vrtáním při opravách sousedních budov., píše Shaun Walker.



 
Rozlehlá pískově žlutá katedrála Proměnění Páně, která se nachází v srdci historického centra Oděsy zapsaného na seznamu Unesco, se stala terčem útoku již podruhé: ve 30. letech 20. století byla zbořena během ateistického tažení Josifa Stalina. V neděli ráno byla obnovená verze zasažena během ruského náletu na město. Střela prorazila velkou díru ve střeše, zřítila oltář a několik stěn zůstalo ohořelých.

Byl to jeden z několika úderů na toto přístavní město v ranních hodinách. Škody utrpěly také školy, obytné budovy a uctívané sídlo z 19. století. Jeden člověk byl zabit a 14 osob bylo hospitalizováno, uvedl regionální guvernér.

Rusko neúnavně útočí na Oděsu od chvíle, kdy Moskva minulý týden odstoupila od dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů ve městě. Ruské ministerstvo obrany rovněž pohrozilo, že s komerčními loděmi, které se pokusí v Oděse zakotvit, bude zacházet jako s vojenskými cíli, aby zajistilo, že z města nebude moci odplout žádné obilí.

"Současnou strategií Ruska je zničit Oděsu. Nikdy by skutečně nezaútočili na lodě plující pod cizí vlajkou, které do Oděsy připlouvají, takže útočí na Oděsu, aby dali najevo, že je to tu příliš nebezpečné," řekl ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko z města. Podle něj Ukrajina naléhavě potřebuje více systémů protivzdušné obrany.

Dokonce i podle měřítek bezohledné ruské válečné strategie byl raketový útok na historickou katedrálu - navíc katedrálu, kterou vysvětil patriarcha ruské pravoslavné církve - šokující událostí. Kněží na místě byli ohromeni.
 
"Je to barbarství, je to terorismus. Lidé, kteří to udělali, vůbec nejsou lidé," řekl Myroslav Vdodovyč, hlavní kněz katedrály, když procházel troskami ve fluorescenční oranžové přilbě, přijímal hovory na mobilním telefonu a naváděl záchranáře na místa, kde bylo ještě třeba odklidit trosky.

"Byl jsem tady mezi prvními, protože jsem dostal hlášení, když se spustil poplašný signál. Byl to přímý zásah, přímo v oblasti oltáře," řekl.

Vdodovyč se snažil mezi troskami najít pozitiva a řekl, že zasažená katedrála zabránila tomu, aby střela narazila do sousedních budov, které utrpěly určité škody, ale nezaznamenaly žádné oběti. "Tímto způsobem můžeme říci, že katedrála zachránila životy."

Věřící ze sousední katedrály dostali od svého kněze pokyn, aby se vzdali mše a přišli pomoci s odklízením škod. Dostali tvrdé čepice, proběhli katedrálou a na denní světlo se vynořili s kusy lavic, kousky malovaných andělů, kteří spadli ze stropu, a pokroucenými zbytky mozaik. Jeden muž vyběhl ven s úlomky střel, jiný našel kousky stříbra, které pocházely z rámu ikony.

Starší ženy v šátcích pročesávaly nedaleké travnaté okraje a květinové záhony a vylovovaly zdánlivě nekonečné množství skleněných střepů. "Všechno se děje z nějakého důvodu, ale je těžké vidět důvod tohoto," řekla jedna z nich, 72letá Olha, která dodala, že pravidelně navštěvuje bohoslužby v katedrále.

V katedrále se měly v neděli konat dvě bohoslužby a pět svateb, ale místo toho Vdodovyč a arcibiskup Djodor z Juže vedli brzy odpoledne modlitby pod širým nebem.

Modlili se vedle ikony, která byla zachráněna z trosek a pečlivě očištěna od silné vrstvy prachu, zlatem a drahokamy zdobené kopie ikony známé jako Kasperovská Matka Boží, jejíž originál je uložen v jiné oděské katedrále a o níž se věří, že chrání město.
 
"Tato ikona Oděsu vždy zachraňovala; během krymské války se s ní modlili během britského bombardování Oděsy a na město se snesla mlha, která útok zmařila," tvrdí otec Maximilián, další z kněží. "Kopie byla v noci poškozena, ale zázrakem přežila," dodal.

Katedrála Proměnění Páně patří Ukrajinské pravoslavné církvi, která je jednou ze dvou hlavních větví pravoslaví v zemi a donedávna byla spojena s Moskvou.

Katedrálu, obnovenou po získání nezávislosti Ukrajiny, vysvětil v roce 2010 moskevský patriarcha Kirill. Kirill z plných plic podpořil Putinovu válku na Ukrajině, požehnal vojákům a v jednom ze svých kázání prohlásil, že ruští vojáci, kteří padnou v boji, konají "oběť, která očišťuje všechny hříchy tohoto člověka".

Od té doby ukrajinská pravoslavná církev odsoudila ruskou invazi a vyhlásila nezávislost na Moskvě, ale mnoho Ukrajinců ji stále považuje za prolezlou ruskými agenty. Kněží na místě však Rusko jednoznačně odsoudili.

"Církev, která podporuje válku a zabíjení, nemůže být skutečnou církví. Církev nikdy nemůže podporovat válku," řekl Vdodovyč. "Pokud lidé nemají úctu k posvátným věcem, nejsou to lidé. Věci, které řekl patriarcha Kirill, jsou proti lidskosti."

Ukrajinský prezident v Kyjevě přislíbil pomstu za útoky. "Za Oděsu určitě přijde odplata ruským teroristům. Oni tuto odvetu pocítí," napsal Volodymyr Zelenskyj na Twitteru.

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by katedrálu zasáhla jeho raketa, a tvrdilo, že škody způsobila ukrajinská raketa protivzdušné obrany. Moskva místo toho tvrdila, že zasáhla cíle v oblasti, kde se připravovaly "teroristické útoky". Rusko však proti Oděse v uplynulém týdnu v několika nocích odpálilo řadu hypersonických raket a střely zasáhly několik obytných oblastí.

Tyto údery, nejhorší na Oděsu od začátku války, způsobily obyvatelům úzkost, bezesné noci a desítky obětí. Všude panuje údiv nad tím, že Moskva mohla podniknout tak bezohledné útoky na město s bohatou historií, které hraje velkou roli v ruském kulturním a historickém narativu.

Později v neděli starosta Oděsy Gennadij Truchanov - který je dlouhodobě považován za prorusky orientovaného - nahrál projev k ruskému lidu.

"Kdybyste jen věděli, jak moc vás Oděsa nenávidí, nejen nenávidí, ale pohrdá vámi," řekl v ruštině, která je jeho rodným jazykem. "Bojujete proti malým dětem a pravoslavným katedrálám.

"Jste tvorové bez příbuzenstva, bez morálky a bez hodnot... Nás Oděsany znáte velmi špatně. Nezlomíte nás, jen nás ještě víc rozzlobíte."

Podrobnosti v angličtině ZDE

3
Vytisknout
3460

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2023