Rusko-ukrajinská válka: Zelenskyj se setká s Bidenem ve snaze ho přesvědčit, aby USA dál poskytovaly Ukrajině finanční podporu

12. 12. 2023

čas čtení 6 minut
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odletěl do Washingtonu, aby se pokusil zachránit kritický balík vojenské pomoci ve výši 61 miliard dolarů, zatímco Velká Británie naznačila, že by mohla zvýšit hodnotu zbraní, munice a výcviku, které Kyjevu věnuje.

    Zelenskyj se má v úterý setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem, americkými senátory a republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, a to v době, kdy Kongres brzdí budoucí americkou finanční podporu kyjevskému válečnému úsilí.

    Krátce po příjezdu do hlavního města USA Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina s USA počítá a že odklady budoucích kol vojenské pomoci jsou pro ruského prezidenta Vladimira Putina "splněným snem". "Putin musí prohrát," řekl Zelenskyj v projevu na Národní univerzitě obrany. "Na Ukrajinu se můžete spolehnout a my stejně tak doufáme, že se budeme moci spolehnout na vás."

    Ministr obrany Lloyd Austin, který ukrajinského prezidenta představil, prohlásil, že americký závazek vůči Ukrajině je neotřesitelný a podpora války je rozhodující pro zajištění bezpečnosti USA a jejich spojenců.

 
 
- Místo pobytu Alexeje Navalného ve vězeňském systému zůstává neznámé, říká mluvčí

Místo pobytu vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného ve vězeňském systému zůstává neznámé a k soudnímu jednání se opět nedostavil prostřednictvím videospojení, uvedla v úterý jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

- Moskva bude "velmi pozorně" sledovat setkání Joea Bidena s Volodymyrem Zelenským plánované na úterý, uvedl Kreml.


Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov rovněž uvedl, že "desítky miliard dolarů", které již Washington Kyjevu poskytl, nedokázaly zvrátit průběh války a podobně neuspěje ani další pomoc, napsala agentura Reuters.

Dodal, že Zelenského autorita je těmito neúspěchy podkopávána.

Úterní setkání Bidena se Zelenským má "zdůraznit neochvějný závazek Spojených států podporovat ukrajinský lid při obraně proti brutální ruské invazi", uvedl Bílý dům v nedělním prohlášení.

"V době, kdy Rusko stupňuje své raketové a bezpilotní údery proti Ukrajině, budou vedoucí představitelé jednat o naléhavých potřebách Ukrajiny a o zásadním významu pokračující podpory Spojených států v tomto kritickém okamžiku."

- Britské ministerstvo obrany  uvedlo, že ruské síly s velkou pravděpodobností mají i nadále velké problémy při nočních bojích.

Ve své nejnovější zpravodajské aktualizaci MO uvedlo, že ruský vojenský výcvik se nezaměřil na noční boje, ale místo toho se prioritně zaměřil na budování akcí za denního světla, "aby zapůsobil na vyšší důstojníky".

 Koncem listopadu 2023 uživatel sociálních médií, ruský voják sloužící v Chersonu, upozornil na nedostatek brýlí pro noční vidění (NVG) a kamer pro slabé osvětlení pro drony

    NVG se často objevují na předních místech v seznamech vybavení, které ruské jednotky požadují od svých rodin a podporovatelů. Ukrajinské jednotky jsou často vybaveny přístroji pro noční vidění od mezinárodních partnerů.

- Ruské síly "výrazně pokročily" na jihu Ukrajiny, tvrdí moskevské úřady


Ruské síly na jihu Ukrajiny "značně postoupily" v okolí obce Novopokrovka v Záporožské oblasti, uvedly moskevské okupační úřady.

"Naše jednotky postoupily výrazně vpřed severovýchodně od Novopokrovky," napsal na Telegramu Moskvou dosazený šéf Ruskem okupované Záporožské oblasti Jevgenij Balickij.

Novopokrovka leží asi 20 km východně od Robotyně, kterou Kyjev podle svých slov v létě znovu dobyl, ale od té doby se ji snaží udržet.

Balickij uvedl, že ruské síly "nejen drží linii, ale postupně postupují vpřed". Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Gjundúz Mamedov, bývalý zástupce ukrajinského generálního prokurátora, uvedl, že v Chersonské oblasti bylo za posledních 24 hodin vypáleno 597 střel, které poškodily ubytovnu a administrativní budovy.
Podle něj byl jeden člověk zabit a šest dalších zraněno.

Mamedov dodal, že ukrajinské letectvo zničilo devět z 15 bezpilotních letounů kamikadze, které "útočily z jihu".

Tato tvrzení  nebyla nezávisle ověřena.

Podle průzkumu jsou Evropané obecně otevření myšlence vstupu Ukrajiny do EU, navzdory nákladům a rizikům, ale přinejlepším vlažní k perspektivnímu rozšíření bloku, které by mělo zahrnout také Gruzii a země západního Balkánu.

Evropská komise minulý měsíc doporučila, aby byly zahájeny formální přístupové rozhovory.


- Ruské systémy protivzdušné obrany zničily nad Belgorodskou oblastí taktickou balistickou raketu Točka-U, která byla odpálena z Ukrajiny, uvedlo v úterý ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo ve svém prohlášení v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram uvedlo, že k útoku došlo kolem páté hodiny ranní. Neuvedlo, zda v jeho důsledku došlo k nějakým škodám.

-  Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) v pondělí schválila vyplacení 900 milionů dolarů pro Ukrajinu z úvěrového programu ve výši 15,6 miliardy dolarů, několik hodin předtím, než se šéfka MMF Kristalina Georgievová setkala se Zelenským.

- Rozhodnutí o zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny do EU je na ostří nože poté, co Maďarsko prohlásilo, že se nepodvolí rostoucímu tlaku, aby dalo zelenou. Hrozba Viktora Orbána, že bude zahájení jednání vetovat, je brána vážně a ukrajinský ministr zahraničí varoval před "zničujícími důsledky" pro svou zemi, pokud budou rozhovory zablokovány.

- Rusko uspořádá prezidentské volby ve čtyřech anektovaných oblastech Ukrajiny, citovala agentura Interfax ústřední volební komisi země.

- Ruské síly rozpoutaly rozsáhlou ofenzívu na Avdijivku,
přičemž podle ukrajinské armády bylo v okolí tohoto východoukrajinského města za poslední den zaznamenáno 610 dělostřeleckých útoků.

-  Velká Británie uvedla, že dodala Ukrajině dvě lodě na lov min. Lovci min, původně HMS Grimsby a HMS Shoreham, byli v červnu v Glasgow přejmenováni na Černihiv a Čerkasy a pomohou Ukrajině udržet kritickou trasu pro obchodní lodní dopravu cestující přes Černé moře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2030

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023