Poslední generace prošla po kratší pauze znovu pražskou magistrálou

13. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V rámci aktuální kampaně sestávající z pravidelných pochodů se pokouší vyvinout tlak na politickou reprezentaci, po které aktivisté požadují urychlené dokončení “humanizace magistrály”. 


V Praze dne 13.12.2023


V ranní špičce ve středu Prahou opět prošla skupina lidí hlásících se k hnutí Poslední generace. V pořadí sedmým ‘Pochodem za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku’ se aktivisté snaží přesvědčit politiky, aby dokončili plány na proměnu hlavního silničního tahu Prahou. “Magistrála je jizvou na mapě hlavního města a ošklivým reliktem komunismu. Plány na její humanizaci existují už přes třicet let, přesto ještě žádná politická reprezentace nenalezla odvahu k jejich dokončení. Apelujeme na politiky, aby se tohoto úkolu ujali a uzpůsobili magistrálu požadavkům moderního města, ve kterém se lidé pohybují nejen v autech, ale i pěšky či na kole,” okomentovala dnešní pochod mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

 

Dnešní pochod vyrazil o půl deváté ráno z Pankráce, odkud se skupina asi patnácti lidí s transparenty vydala po magistrále na Vyšehrad. “Krátce po začátku pochodu nás předjelo auto s logem Svobodných. Zanedlouho jsem si všiml, že kus před námi stojí dva muži ve vestách se stejným logem a s kyblíky v rukou. Pokusili se polít vodou účastníky pochodu. Naštěstí se jim útok nevydařil díky rychlému zásahu jednoho z přítomných policistů. Jedinou újmu utrpěly mé kalhoty, což není nic hrozného,” pousmál se pořadatel pochodu Michal Pech nad incidentem, který se v udál v průběhu protestu. 


Není to poprvé, kdy se členové strany Svobodných objevili u protestů Poslední generace. V průběhu minulé kampaně “30 pro Prahu”, která probíhala v jarních měsících tohoto roku, často kráčeli chodníkem vedle průvodu a vyjadřovali nesouhlas s požadavky na zklidnění dopravy. “Na přítomnost Svobodných jsme už dávno zvyklí. Předseda Svobodných Libor Vondráček se dle mého nijak netají s tím, že se pokouší odporem vůči našim protestům odstartovat kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Jakkoli musím uznat, že je jeho přístup k předvolební kampani kreativní, považuji ho přinejmenším za diskutabilní z hlediska etiky a politické kultury. Dnešní polévání protestujících vodou, které na místě fotila Veronika Blažková (předsedkyně pražské odnože Svobodných), už je za mě naprostý vrchol nevkusu,” okomentovala incident Holcnerová. 


Poslední generace na svých sociálních sítích informovala o tom, že kampaň za humanizaci magistrály bude pokračovat několika dalšími pochody plánovaný na leden příštího roku. První z pochodů se uskuteční 16. ledna.

0
Vytisknout
2588

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2023