Venezuela: Uprostřed hraničního sporu s Guyanou navštíví Maduro tento měsíc Rusko

13. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Zatímco spor mezi Guyanou a Venezuelou ohledně regionu Essequibo pokračuje, venezuelský prezident Nicolás Maduro se chystá v prosinci navštívit Rusko, což je vývoj, který by mohl mít důsledky pro územní spor. Přesná data jeho návštěvy budou brzy potvrzena, jak uvedl poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov podle ruské tiskové agentury TASS.

Tato schůzka se koná v době, kdy je role Ruska, stálého člena Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN), klíčová ve vztahu ke sporu mezi Guyanou a Venezuelou. Záležitost závisí na platnosti rozhodčího nálezu z roku 1899, který přiřkl region Essequibo tehdejší Britské Guyaně. Guyana požádala Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o intervenci potvrzující platnost nálezu, zatímco Venezuela tvrdí, že je podvodný, a zpochybnila jurisdikci ICJ.

Mezinárodní soudní dvůr, který již vydal prozatímní opatření, která Venezuele nařizuje, aby nezhoršovala situaci, včetně snahy o změnu kontroly Guyany nad územím, se setkal s plány Bolívarovské republiky začlenit toto území jako novou venezuelskou provincii. Tento krok by mohl situaci výrazně zhoršit a Guyana zaslala záležitost Radě bezpečnosti OSN, jejíž rozhodnutí jsou závazná pro všechny členy OSN, včetně Venezuely.

Nadcházející nestálé členství Guyany v Radě bezpečnosti OSN, které začne v lednu 2024, ji staví do strategické pozice. Klíč k rychlému řešení v Radě bezpečnosti OSN však může spočívat v postoji Ruska. Pozice Ruska jako stálého člena s právem veta nabývá v této věci historicky neintervencionistické na významu. V roce 2022 ruští představitelé ujistili demonstranty v Guyaně, že nepodpoří venezuelské akce proti Guyaně. Toto ujištění bylo poskytnuto během protestu proti ruské invazi na Ukrajinu, kde demonstranti vysvětlili svůj principiální postoj a poukázali na paralely mezi ruskou invazí na Ukrajinu a situací mezi Guyanou a Venezuelou. Vláda Guyany se vyslovila proti ruské agresi proti Ukrajině.

Nedávné prohlášení Ruska vyzvalo k mírovému řešení sporu mezi Guyanou a Venezuelou, ale vyslovilo se proti zahraničnímu vměšování do této záležitosti, zjevně v narážce na zapojení Spojených států.

Mezi další členy s právem veta v Radě bezpečnosti OSN patří Velká Británie, Spojené státy, Čína a Francie. Spojené království a USA vyjádřily podporu územní celistvosti Guyany a pevně podpořily arbitrážní nález z roku 1899. Francie se vyslovila na podporu Mezinárodního soudního dvora jako prostředku k vyřešení sporu. Čína, stejně jako Rusko, naléhala na mír, ale nepostavila se na žádnou stranu, ani výslovně nevyjádřila podporu Mezinárodnímu soudnímu dvoru jako řešení.

Zatímco agenda Madurovy nadcházející návštěvy Ruska, jak oznámil Ušakov, není výslovně spojena s kontroverzí mezi Guyanou a Venezuelou, načasování je klíčové. Vzhledem k vlivu Ruska v Radě bezpečnosti OSN a jeho historickým vztahům s Venezuelou by jakékoli diskuse nebo výsledky této návštěvy mohly významně ovlivnit průběh sporu, který nyní Rada bezpečnosti OSN zvažuje. Návštěva je navíc pozoruhodná, protože se koná v měsíci nabitém domácími i mezinárodními závazky ruského prezidenta Vladimira Putina, což naznačuje důležitost Madurovy návštěvy.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1909

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023