Zabijácké kočky: kočky žerou 2000 druhů zvířat, včetně stovek ohrožených druhů

13. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
První studie, která v celosvětovém měřítku kvantifikuje, co žerou kočky, zjistila, že mají významný záporný dopad na volně žijící živočichy


Kočky jsou sice zbožňovanými společníky lidí, ale podle studie, která ukázala, že žerou více než 2 000 druhů živočichů na celém světě - včetně stovek druhů, které jsou předmětem zájmu ochrany přírody - jsou velmi efektivními zabijáky.

Od zdomácnění před 9 000 lety se kočky domácí rozšířily na všechny kontinenty kromě Antarktidy. V článku zveřejněném v časopise Nature Communications je vědci označují za "jeden z nejproblematičtějších invazních druhů na světě".


 

"Naše studie vrhá světlo na predátorské zvyky jednoho z nejúspěšnějších a nejrozšířenějších invazních predátorů na světě," píší v článku vědci pod vedením Christophera Lepczyka z Auburn University v USA.


Na jídelníčku mají ptáky, savce, hmyz a plazy, z nichž 17 % je podle výzkumu, který je první, který kvantifikuje jejich jídelníček v globálním měřítku, předmětem zájmu ochrany přírody.


Celkem kočky konzumují 981 druhů ptáků, 463 druhů plazů a 431 druhů savců, což představuje přibližně 90 % konzumovaných druhů. Dále bylo zjištěno, že se živí 119 druhy hmyzu a 57 druhy obojživelníků.

Kočky škodí zejména na ostrovech, kde sežerou třikrát více druhů, které jsou předmětem zájmu ochrany přírody, než na kontinentech. Je například známo, že sežraly zvířata, která  jsou dnes ve volné přírodě vyhubená, včetně novozélandské skalnice Stephensovy a novozélandské křepelky.

Jejich vražedný vliv na volně žijící živočichy vyvolal na Novém Zélandu ostrou debatu, v níž jeden z politiků vede kampaň za jejich úplné vyhubení, a kontroverze se rozpoutala i kvůli soutěžím, které nabádají děti ke střílení divokých koček.


Odhaduje se, že jen v Austrálii kočky ročně zabijí více než 300 milionů zvířat, a skupiny na ochranu přírody vyzývají k tomu, aby byly kočky drženy doma. Na některých místech byly zavedeny kočičí zákazy. V jihozápadním německém městě Walldorf bylo lidem nařízeno, aby své kočky na jaře po dobu tří měsíců zavírali uvnitř, aby ochránili ohroženou populaci skřivanů chocholatých, kteří se v té době rozmnožují.

Předchozí výzkumy zjistily, že existuje "značná slepá skvrna", pokud jde o opatření proti "rozsáhlým negativním dopadům" domácích koček na původní volně žijící živočichy.

Studie zjistila, že asi 9 % známých druhů ptáků, 6 % známých druhů savců a 4 % známých druhů plazů je sežráno kočkami - a ty nejsou vybíravými strávníky. "Kočky z velké části jedí to, co je přítomno," napsali vědci. "Pokud některý druh v analýze jídelníčku chybí, je pravděpodobné, že kořist buď chybí, nebo je v okolním prostředí vzácná."

K těmto údajům vědci dospěli na základě procházení stovek existujících studií. Domnívají se, že jejich konečné odhady jsou konzervativní a budou se zvyšovat s tím, jak bude probíhat další výzkum. Jejich studie se zabývala volně se pohybujícími domácími kočkami.

Mluvčí britské Královské společnosti na ochranu ptáků (RSPB) uvedl:  "Montáž zvonků na obojky s rychlým odepínáním a držení koček přes noc doma jsou jednoduché způsoby, jak snížit počet ulovených volně žijících ptáků a dalších volně žijících živočichů. Ultrazvuková zařízení mohou být také neškodným, ale účinným způsobem, jak snížit dobu, kterou kočky tráví na zahradách.

"Kočičí predace způsobit zvláštní problémy zranitelným a omezeným populacím ptáků, zejména ptákům, kteří hnízdí nízko nad zemí nebo na zemi," uvedl mluvčí.


"Může být také problémem pro ptáky, kteří se vyvinuli na ostrovech, kde se pozemní predátoři přirozeně nevyskytují. Proto je dobré omezit výstavbu nových obytných domů příliš blízko míst důležitých pro ptáky hnízdící na zemi a omezit nebo odstranit populace divokých koček na ostrovech, kam nepatří."


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

2
Vytisknout
2460

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2023