Guyana kvůli venezuelské hrozbě navyšuje financování ozbrojených sil

27. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Národní shromáždění minulý týden jednomyslně schválilo dalších 1,2 miliardy dolarů na podporu Guyanských obranných sil (GDF).

Opoziční strana sněmovny během zasedání Národního shromáždění nevznesla žádné otázky. Podle Úředního věstníku bude částka použita na podporu obrany a bezpečnosti.

Celkem bylo schváleno 24 miliard dolarů dodatečných fondů pro příslušná ministerstva, čímž se celkový rozpočet na letošní rok zvýšil na 897,9 miliardy dolarů.

Přidělení prostředků na GDF přichází v době, kdy je územní celistvost Guyany ohrožena sousední Venezuelou.

Oba státy jsou v současné době před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ), aby definitivně vyřešil spor o hranice. Venezuela tvrdí, že Essequibo bohaté na nerostné suroviny patří této zemi, ale Guyana tvrdí, že tato záležitost byla již vyřešena rozhodčím nálezem v roce 1899, který Venezuela již dlouho akceptovala.

Sousední země uspořádala 3. prosince konzultační referendum s Venezuelany, aby získala podporu pro anexi území Guyany. Vzhledem k tomu, že záležitost stále čeká na projednání mezinárodním soudem, venezuelská vláda 5. prosince 2023 oznámila jmenování guvernéra guyanského regionu Essequibo, generálmajora Alexise Rodrígueze Cabella.

Mezinárodní média také poznamenávají, že Madurův režim také oznámil, že on a jeho tým udělí koncese v regionu Essequibo a také dali společnostem v této oblasti tři měsíce na vyklizení.

Venezuelské úřady také představily svým obyvatelům novou mapu, která ukazuje region Essequibo jako součást venezuelského území.

Tyto činy jsou v očividném rozporu s nařízeními ICJ z 1. prosince 2023. Soud nařídil Venezuele, aby nepodnikla žádné kroky, které by změnily kontrolu Guyany nad regionem Essequibo. Rovněž nařídil oběma národům, aby se zdržely jakéhokoli jednání, které by mohlo zhoršit nebo prodloužit spor před soudním dvorem nebo ztížit jeho řešení.

S ohledem na prohlubující se napětí mezi oběma zeměmi, kdy Venezuela oznámila opatření k obsazení území, regionální orgány vyzvaly k dialogu s prezidenty Guyany a Venezuely.

Dne 14. prosince se historické setkání konalo na Svatém Vincenci a Grenadinách. "Mírové rozhovory" mezi Guyanou a Venezuelou vyústily ve společné prohlášení, kde vláda Nicoláse Madura souhlasila s omezením své agresivní taktiky k obsazení Essequiba bohatého na nerostné suroviny.

Ve společném prohlášení se dohodli, že veškeré spory mezi oběma státy budou řešeny v souladu s mezinárodním právem, včetně Ženevské dohody ze 17. února 1966.

Zavázali se také k prosazování dobrých sousedských vztahů, mírového soužití a jednoty Latinské Ameriky a Karibiku.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2124

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2023