USA poprvé po 15 letech rozmístí jaderné zbraně v Británii

31. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Spojené státy se uprostřed zvýšené hrozby ze strany Ruska rozhodly vrátit jaderné zbraně do Velké Británie, uvádějí dokumenty Pentagonu. Nálože budou poprvé od roku 2008 rozmístěny na letecké základně Lakenheath v Suffolku. Jejich síla bude třikrát vyšší než síla bomby svržené na Hirošimu v roce 1945.

V rámci příprav na "jadernou misi" ve Velké Británii plánuje americké ministerstvo obrany nákup dalšího vybavení z oblasti balistické ochrany a hydraulických ramp, podle dokumentů Pentagonu z webových stránek o vládních zakázkách.

Kromě toho projekt počítá s výstavbou nového obytného komplexu pro americký vojenský personál, který bude v zařízení pracovat. Začít má v červnu.

Očekává se, že na základně budou umístěny nové jaderné bomby B61-12 s kapacitou až 50 kilotun. Nyní jsou jimi vybaveny strategické bombardéry B-2 Spirit.

Návrat amerických jaderných zbraní do Spojeného království je součástí celounijního programu na rozvoj a modernizaci jaderných zařízení v reakci na zvýšené napětí s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu.

Mluvčí Pentagonu tuto informaci nepotvrdil ani nevyvrátil a vysvětlil ji americkou politikou, která nezahrnuje odpovědi na otázky týkající se přítomnosti nebo nepřítomnosti jaderných zbraní na žádném obecném nebo konkrétním místě.

Spojené státy již dříve oznámily plány na přesun dvou letek nejnovějších stíhaček F-35 na základnu Lakenheath. Zdroje Telegraphu tvrdily, že mluvíme o 54 bombardérech schopných nést taktické jaderné zbraně. "Jedná se o funkčnější letadla, která mají delší dolet a používají technologii stealth, což je nesmírně důležité, pokud je chcete použít ke shazování jaderných bomb s vysokou přesností," poznamenal zdroj publikace ve vojenských kruzích.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Moskva bude považovat návrat amerických jaderných zbraní do Británie za "eskalaci" a odpoví "kompenzačními protiopatřeními".

V říjnu američtí představitelé požádali Kongres o povolení vyvinout novou bombu B61 s větší ráží s argumentem, že taková zbraň by "poskytla prezidentovi další schopnosti pro boj s některými složitými a rozsáhlými vojenskými cíli".

USA v současné době rozmisťují asi 100 jaderných taktických bomb B61 na leteckých základnách v Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Turecku, na základě dohody NATO o sdílení jaderných zbraní.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1964

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2024