Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina provedla raketový útok na cíle na Krymu, EU jedná o Orbánovi

1. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Velitel ukrajinského letectva prohlásil, že útok na letiště Balbek byl "očistou Krymu od ruské přítomnosti"

- Ukrajina údajně provedla těžké raketové údery na vojenské cíle na Krymu, včetně letiště Balbek, které používají okupační ruské síly, s možnými ztrátami ruských letadel a personálu. Ukrajinské tiskové agentury s odvoláním na vojenské zdroje uvedly, že při středečních útocích byly použity rakety Skalp a Storm Shadow.

    Velitel ukrajinského letectva generál Mykola Oleščuk útok na Balbek přiznal, sdílel na internetu video s výbuchem a označil jej za "očistu Krymu od ruské přítomnosti". Již dříve byl zasažen ruský vojenský radar v rámci zjevné přípravy na útoky na Krym.


- Čtyři zranění při ruském raketovém útoku na ukrajinské zdravotnické zařízení, sděluje ministerstvo

Ukrajina ve čtvrtek oznámila, že čtyři lidé byli zraněni při ruském raketovém útoku na zdravotnické zařízení ve východní Charkovské oblasti, která je v poslední době nepřetržitě ostřelována.

Podle agentury Agence France-Presse (AFP) Kyjev rovněž uvedl, že ruské síly v noci na čtvrtek vypustily na Ukrajinu čtyři bezpilotní letouny a že systémy protivzdušné obrany dva z nich nad Charkovem sestřelily.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že cílem raketového útoku ve středu pozdě večer byla vesnice poblíž Kupjanska, frontového města, které se ruské síly snaží dobýt. "Byla poškozena fasáda dvoupatrové budovy zdravotnického zařízení, okna a střecha," uvedlo v prohlášení s tím, že čtyři lidé byli zraněni a 38 osob bylo evakuováno.

Ruské ministerstvo obrany mezitím uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila přes noc nad ruským územím 11 ukrajinských dronů. "Dnes v noci byl zmařen pokus kyjevského režimu spáchat teroristický útok pomocí leteckých dronů na objekty na ruském území," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

"Protivzdušná obrana zachytila a zničila drony nad oblastmi Belgorod (čtyři drony) a Kursk (jeden dron)," dodalo. Kolem 03.30 (GMT) byly podle prohlášení sestřeleny další čtyři drony nad Belgorodskou oblastí a dva nad Voroněžskou oblastí.

- Vysocí diplomaté z EU jsou optimističtí, že by mohlo být dosaženo kompromisu ohledně balíku finančních prostředků pro Ukrajinu. Vedoucí představitelé EU se vrátili do Bruselu, aby se během dvou měsíců již podruhé utkali s maďarským prezidentem Viktorem Orbánem kvůli jeho odmítnutí sankcionovat nový balík pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

- Severokorejská delegace navštíví Moskvu

Severokorejská delegace navštíví 13. února dolní komoru ruského parlamentu, citovala ve čtvrtek státní tisková agentura RIA poslance opoziční komunistické strany.

Zákonodárce Kazbek Tajsajev podle agentury Reuters rovněž uvedl, že ruská parlamentní delegace plánuje v březnu cestu do Severní Koreje.

Rusko od začátku války s Ukrajinou zintenzivnilo vztahy se Severní Koreou a dalšími zeměmi nepřátelskými vůči USA, jako je Írán, což jsou vztahy, které jsou pro Západ zdrojem znepokojení.

Ruský prezident Vladimir Putin loni přijal pozvání Kim Čong-una k návštěvě Severní Koreje, i když termín cesty je zatím nejasný. Kreml minulý měsíc uvedl, že Putinova návštěva se uskuteční v dohledné době.

Spojené státy obvinily Severní Koreu, že dodává Rusku dělostřelecké granáty a rakety používané ve válce na Ukrajině. Moskva i Pchjongjang americká obvinění odmítly, ale loni slíbily prohloubit vojenské vztahy.

- Diplomaté v Bruselu zdůrazňují, že Ukrajině nedojdou finanční prostředky na vojenské vybavení a munici, protože ty jsou poskytovány jednotlivými členskými státy prostřednictvím Evropského mírového nástroje. Obávají se však likvidity ukrajinské ekonomiky a signálu, který by Putinovi dala nedostatečná jednota.

Snahy přesvědčit Orbána, aby ustoupil, se v posledních 24 hodinách zdvojnásobily a zástupci ostatních 26 států EU se dohodli, že do návrhu textu dohody, o kterou se na summitu o rozpočtu usiluje, vloží kompromisní odstavec.
 
.- Americká legislativa týkající se další pomoci Ukrajině bude pravděpodobně vyčleněna z balíku "národní bezpečnosti" v hodnotě 110 miliard dolarů, který se vztahuje také na bezpečnost americko-mexických hranic, řekl republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson při návštěvě řečníků z pobaltských zemí, Lotyšska, Litvy a Estonska.

-  Americký prezident Joe Biden nadále využíval prezidentských pravomocí, aby republikánskou blokádu obešel. Jeho ministr zahraničí Antony Blinken oznámil řecké vládě, že USA převedou Řecku přebytečné vojenské vybavení včetně letadel C-130; 60 bojových obrněných vozidel Bradley, která jsou ceněna Ukrajinci; lodí; nákladních automobilů a dalšího vybavení. Podle zpráv řeckých médií existuje dohoda, že Řecko provede rovnocenný převod vybavení na Ukrajinu.

- Ve středu zasáhla ruská bomba nemocnici ve Velkém Burluku severovýchodně od Charkova, rozbila okna a vybavení a vyvolala evakuaci desítek pacientů, uvedli regionální představitelé.

- Rusko a Ukrajina uskutečnily velkou výměnu válečných zajatců, týden poté, co byla předchozí výměna odložena, když bylo sestřeleno ruské dopravní letadlo Il-76. Rusko i Ukrajina uvedly, že ve středu bylo vyměněno přibližně 200 zajatců, jejich přesné údaje se však lišily. Rusko nepředložilo žádný důkaz pro své tvrzení, že v letadle sestřeleném minulý týden byli ukrajinští zajatci.

-  EU očekává, že do března letošního roku dosáhne 52 % svého cíle poslat na Ukrajinu 1 milion nábojů a plánuje vycvičit dalších 20 000 vojáků, uvedl nejvyšší diplomat EU Josep Borrell.

- Olaf Scholz a čtyři další evropští představitelé připustili, že EU "nesplnila" své cíle v oblasti dodávek dělostřelecké munice Ukrajině v předvečer mimořádného summitu vedoucích představitelů EU, který měl prolomit patovou situaci mezi členskými státy a maďarským prezidentem Viktorem Orbánem, který je spojencem Putina, ohledně balíčku pomoci ve výši 50 miliard eur.

-  Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) konstatoval, že Rusko porušilo některé části protiteroristické smlouvy OSN tím, že v roce 2014 nevyšetřilo finanční podporu separatistických skupin na východě Ukrajiny. Nejvyšší soud OSN odmítl konkrétně rozhodnout o údajné odpovědnosti Ruska za sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines nad východní Ukrajinou 17. července 2014. MTS rozhodl, že Rusko porušilo antidiskriminační smlouvu OSN tím, že nechránilo vzdělávání v ukrajinském jazyce na Krymu.

- Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že ruské jednotky drží pozice na okraji východoukrajinského průmyslového města Avdijivka. Ruským jednotkám se město nepodařilo dobýt ani při opakovaných a mimořádně krvavých pokusech, které Rusko stály tisíce obětí a stovky tanků a obrněných vozidel.

- Podle zdroje z vojenské rozvědky Ukrajina tvrdí, že provedla další útok dronem na ropné zařízení hluboko na ruském území.


- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během návštěvy zbrojních závodů na Urale řekl vojenským výrobcům, aby "přestali blbnout" a dále zvyšovali výrobu samohybných dělostřeleckých systémů.

-  Putin navštíví 12. února Turecko, člena NATO, aby se setkal s jeho prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, uvedl turecký představitel. Kvůli zatykači Mezinárodního trestního soudu (ICC) za válečné zločiny nemůže Putin cestovat na mnoho míst v zahraničí, Turecko však ICC neuznává.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2016

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2024