Politik AfD Bystroň si stěžoval na nominální hodnotu bankovek, jimiž ho Rusové uplatili

26. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
Nové důkazy potvrzují podezření, že politik AfD Petr Bystroň pobíral platby z Ruska. Podle informací Spiegelu si na nahrávkách stěžuje: V této formě je těžké se hotovosti zbavit, píšou Ann-Katrin Müller a Maik Baumgärtner.

Krátce před Velikonocemi česká vláda oznámila, že odhalila rozsáhlou ruskou vlivovou operaci: Prostřednictvím portálu Hlas Evropy se šířila prokremelská propaganda a dezinformace. A síť byla využívána k posílání peněz proruským politikům. Hovoří se o více než 500 000 eur.

O čtyři týdny později kauza AfD stále neopouští. A to nejen proto, že několik jejích vrcholných představitelů poskytlo platformě rozhovory. Také proto, že Petr Bystroň, dvojka kandidátky pro volby do Evropského parlamentu, je podezřelý, že peníze dostal.

Podle zjištění Bezpečnostní informační služby (BIS) měl provoz webu na starosti muž, kterým měl být Arťom Marčevskij. Ten je zase důvěrníkem proruského bývalého politika a přítele Vladimira Putina Viktora Medvedčuka.

To by mu neumožnilo platit na žádné čerpací stanici

Podle úřadů je to asi 20 000 eur. Bystroň to popírá. Podle informací Spiegelu však existují i další indicie, které toto podezření potvrzují.

Bystroň si prý například stěžoval Marčevskému při předávání peněz. Části peněz se v Německu těžko zbavuje, protože s nimi nemůže platit na žádné čerpací stanici ani v žádném obchodě. To lze slyšet na zvukových nahrávkách a podle toho to bylo zaznamenáno ve vyhodnocovacím dokumentu, potvrdilo Spiegelu několik lidí zapojených do procesu ze zpravodajských kruhů.

Evropské bezpečnostní orgány jsou přesvědčeny, že Bystroň obdržel část peněz v dvouseteurových bankovkách. Mnoho obchodů a čerpacích stanic v Německu neumožňuje platby v hotovosti v této výši z bezpečnostních důvodů.

S odpovídajícím oznámením mohou odmítnout bankovky v hodnotě 200 eur. Kromě toho se od roku 2019 nevydávají bankovky v hodnotě 500 eur, které lze vyměnit pouze prostřednictvím Bundesbanky.

V odpovědi na dotaz Spiegelu Bystroň jednoduše napsal: "Nesmíte věřit všem 'informacím', které dostáváte z Prahy, abyste je mohli zveřejnit během volební kampaně." Odesílatel informací není důvěryhodný, jedná se o "kampaň vedenou NATO" s cílem "zdiskreditovat strany, které se zavázaly k míru a boji proti pokračování války na Ukrajině". Zjistil to americký investigativní novinář »Michael Schellenberg«. Bystroň má zřejmě na mysli Michaela Shellenbergera, který je považován za konspiračního ideologa a je populární v krajně pravicových kruzích.

Záznam videa

Na začátku dubna Spiegel a Deník N poprvé informovaly o existenci usvědčujících zvukových nahrávek. Minulý týden také Spiegel informoval o tom, že loňská setkání Bystroně s Marčevským byla zaznamenána na video.

Podle několika lidí obeznámených s případem je na záběrech vidět, jak Bystroň dostává od Marčevského malé balíčky. V každém z hodnotících dokumentů se hovoří o "neidentifikovatelném objektu". Další zvukové nahrávky údajně naznačují, že v balíčcích byly peníze.

Deník N, politický časopis ARD Kontraste« a Die Zeit« v pátek společně informovaly o dvou audionahrávkách, na kterých je Bystroň zřejmě slyšet. Podle zprávy bylo několik zvukových nahrávek přehráno poslancům v Praze, kteří jsou zodpovědní za dohled nad zpravodajskými službami. Český poslanec, který je obeznámen s nahrávkami, řekl: "Bystroň na nahrávce šustí penězi a počítá je."

Marčevskij řekl Die Zeit, že má s Bystroňem "soudružský" vztah, ale že o penězích se nemluvilo, ani nebyly předány. Mluvil o "nepodložených obviněních". Mnichovské státní zastupitelství mezitím zahájilo předběžné vyšetřování proti Bystroni kvůli možnému podplácení volených úředníků.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
1314

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2024