Kolumbijská univerzita vyzývá k vyšetřování svého managementu. Studentské protesty zachvátily 40 amerických univerzit

26. 4. 2024

čas čtení 7 minut
 

Po vzoru Kolumbijské univerzity požadují studenti po celých USA příměří v Gaze a přerušení ekonomické spolupráce univerzit s izraelskými firmami - a stovky jich byly zatčeny

Nejméně 40 propalestinských protestních táborů vzniklo v amerických kampusech po vzoru Kolumbijské univerzity na začátku tohoto měsíce
 

Nejméně 40 propalestinských protestních táborů vzniklo na amerických univerzitách po vzoru Kolumbijské univerzity Senát Kolumbijské univerzity v New Yorku  vyzval k vyšetřování jejího managementu.

Studenti požadují příměří v Gaze a odprodej akcií svých institucí od společností s vazbami na Izrael, stovky jich  byly zatčeny a došlo k několika ostrým střetům s policií.

V noci z pátku na sobotu bylo zatčeno nejméně 100 dalších studentů, většinou na Emerson College v Bostonu, a dvě desítky studentů byly vzaty do vazby na Ohio State University.

 
Na Kolumbijské univerzitě návrh na vyslovení nedůvěry rektorce univerzity Minouche Shafikovi neuspěl, ale rezoluce vyzývající k vyšetřování byla podle New York Times v pátek přijata poměrem hlasů 62:14. Shafiková je pod drobnohledem od rozhodnutí z minulého týdne povolat na univerzitní půdu newyorskou policii a pověřit ji likvidací protestního tábora, což vedlo k zatčení více než stovky protestujících studentů.

Po dvouhodinovém pátečním zasedání schválil univerzitní senát usnesení, podle něhož vedení Sjafikovíé přivoláním policie a ukončením protestu podkopalo akademickou svobodu a nerespektovalo právo na soukromí a spravedlivý proces studentů a členů fakulty.

„Toto rozhodnutí ... vyvolalo vážné obavy ohledně respektu administrativy ke sdílené správě a transparentnosti rozhodovacího procesu na univerzitě,“ uvádí se v usnesení.

Senát složený převážně z členů fakulty a dalších zaměstnanců a několika studentů ve svém usnesení Shafikovou nejmenoval.

Shafiková, která je členem senátu, ale pátečního zasedání se nezúčastnila, na usnesení bezprostředně nereagovala. Mluvčí Kolumbijské univerzity Ben Chang uvedl, že management sdílí stejný cíl jako senát - obnovit klid v kampusu - a je odhodláno „pokračovat v dialogu“.

Samostatně protestující studenti z Columbie uvedli, že po čtvrtečním a pátečním setkání univerzita nesplnila jejich hlavní požadavek na odprodej akcií, ačkoli dosáhli pokroku v prosazování transparentnějšího zveřejňování finančních informací.

„Nedáme pokoj, dokud se Kolumbijská univerzita nezbaví izraelských akcií,“ řekl Jonathan Ben-Menachem, student čtvrtého ročníku doktorského studia.

Jeden z členů kolumbijského tábora, Khymani James, se omluvil za to, že v lednovém videu na sociálních sítích řekl, že „sionisté si nezaslouží žít“.

„To, co jsem řekl, bylo špatně,“ uvedl James v pátečním prohlášení. „Každý člen naší komunity si zaslouží cítit se bezpečně bez výhrad.“

Mluvčí univerzity uvedl, že James byl vykázán z kampusu a hrozí mu disciplinární řízení.

Mezitím na Emoryho univerzitě v Atlantě ve státě Georgia, kde policie údajně použila proti protestujícím gumové projektily a slzný plyn, došlo ve čtvrtek k eskalaci situace a byla zatčena Noëlle McAfeeová, vedoucí katedry filozofie. Před zatčením zveřejnila video, na němž je vidět, jak atlantské policejní oddělení vstupuje  do protestního tábora.

„Přišla jsem se ujistit, že rektor univerzity nezavolal policii, ale on to udělal,“ napsala. „Pak jsem byla svědkem toho, jak policisté surově zmlátili mladého člověka. Poté, co jsem je požádala, aby přestali, a odmítla jsem ustoupit, jsem byla zatčena.“

Také v Emory byla policií zadržena profesorka ekonomie Caroline Fohlinová. Poté, co Fohlinová vykřikla „Co to děláte?“ na policistu, který prováděl  í zatýkání, ji policisté shodili na zem a nasadili jí pouta.

V Columbusu ve státě Ohio ukazují videa střety policistů s protestujícími, kteří se ve čtvrtek večer shromáždili v kampusu. Policie nařídila protestujícím, aby se vzdálili, a ti, kteří odmítli odejít, byli zatčeni a obviněni z trestného činu nedovoleného vniknutí na cizí pozemek, uvedl mluvčí univerzity Benjamin Johnson s odvoláním na předpisy zakazující noční akce.

Studenti za spravedlnost v Palestině na Ohio State University, organizace vedená studenty, varovala demonstranty, kteří se ve čtvrtek zúčastnili demonstrace, na níž se sešly stovky studentů, před rizikem zatčení. Univerzitní studentské noviny Lantern informovaly, že přes noc bylo zatčeno asi 30 protestujících.

„Styďte se OSU, nás neumlčíte ,“ uvedla v příspěvku na Instagramu státní zástupkyně Munira Yasin Abdullahiová.

Ve čtvrtek kolem 22. hodiny se k davu asi 250 lidí přiblížila policie se štíty. Studenti vytvořili kolem tábora ochranný kruh, než policisté odvedli protestující k policejním antonům, uvedl Lantern. Dav nadále mával vlajkami a skandoval „ať se modlí“.

V úterý byli při samostatném protestu na akademické půdě zatčeni dva studenti Ohijské státní univerzity. Jeden ze zatčených protestujících nebyl podle listu Columbus Dispatch spojen s univerzitou.

Mezitím policie násilně vyklidila stanový tábor na Emerson College v Bostonu, přičemž policisté podle studentských novin Berkeley Beacon zatkli 108 osob. Na videozáznamech bylo vidět, jak policie bije protestující a vláčí studenty po zemi.

Počet protestních táborů v kampusech se rozrostl na více než 40 po celé zemi, uvedla v pátek ráno televize NBC Today.

Emerson College v neděli vytvořila vlastní protestní tábor, aby vyjádřila podporu zatýkání studentů na Kolumbijské univerzitě, kampusu v centru studentských protestů, a požadovala příměří v Gaze.

Protestující byli podle listu Berkeley Beacon zatčeni za rušení nočního klidu a v současné době není potvrzeno, kolik ze 108 zatčených bylo studenty Emerson College.

Ohio State a Emerson jsou jen některé z univerzitních kampusů, kde došlo ve čtvrtek k zatýkání v rámci vlny solidárních protestů za Palestinu po vzoru Kolumbijské univerzity v New Yorku, kde protestující začali minulý týden stavět protestní stany uprostřed kampusu. Poté, co rektorka univerzity povolala newyorskou policii, aby tábor vyklidila, se strhla bouře jak ze strany zastánců, tak i odpůrců demonstrací, což vedlo k zatýkání a vzniku nového tábora.

Tábory na znamení solidarity s Kolumbijskou univerzitou se od té doby objevily na Northwestern University v okrese Cook ve státě Illinois, na Cornell University v Ithace ve státě New York, na George Washington University ve Washingtonu, na Princeton University v New Jersey, na City College of New York a na Harvard University v Cambridge ve státě Massachusetts.

Ve čtvrtek byli zadrženi také studenti na Morehouse College v Georgii a ve středu došlo k násilným střetům a zatýkání na Jihokalifornské univerzitě a Texaské univerzitě v Austinu.

Napětí vzrostlo také na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, kde na sebe v táboře školy pokřikovali proizraelští kontraprotestující a propalestinské skupiny.


Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2909

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2024