Zhoršování globální nabídky může způsobit nedostatek potravin

30. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Stav globální nabídky potravin se zhoršil a pokud se nepodaří navýšit produkci tak, aby pokryla poptávku, může to brzy vést k nedostatku potravin, prohlásil Jim Rogers, šéf investiční společnosti Rogers Holdings.

"Musíme s tím něco udělat, nebo nám v příštích pár letech čas od času budou chybět potraviny, bez ohledu na výši ceny," řekl Rogers v rozhovoru pro Bloomberg Television v Singapuru.

Rogers se tímto prohlášením připojil k bývalému generálnímu tajemníkovi OSN Koffi Annanovi, Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové bance. Všichni zdůrazňují potřebu zvýšit produkci potravin a odstranit faktory, které tlačí ceny vzhůru. Ministři zemědělství skupiny G 20 minulý týden odsouhlasili závazek zvýšit produkci potravin, zřídit databázi plodin a omezit zákazy exportu.

V posledních jedenácti měsících se ceny potravin podle FAO zvedly devítinásobně a v květnu se dostaly na dohled rekordu dosaženému v únoru, protože globální poptávka po kukuřici a pšenici převyšuje nabídku a vedra a záplavy poškozují úrodu. Světová banka odhaduje, že růst cen potravin uvrhl dalších 44 milionů lidí do bídy.

Největší světový spotřebitel zrnin, energie a kovů, Čína, od října již čtyřikrát zvedl úrokové míry a zvedl rozsah povinných bankovních rezerv devítinásobně, aby zkrotil inflaci. V květnu byla čínská inflace cen potravin na úrovni 11,7% a vyrovnala se tak hodnotám z března a listopadu, které byly nejvyšší od července 2008, kdy vypukla globální krize.

Globální zásoby nejkonzumovanější zrniny, kukuřice, mají podle prognóz amerického ministerstva zemědělství klesnout na úroveň sedmačtyřicetidenní zásoby, což je nejnižší hodnota od roku 1974. Zásoby klesají, zatímco poptávka dál překračuje nabídku a podle prognózy by měla pátý rok v řadě opět vzrůst.

Podíl americké produkce kukuřice přepracované na etanol určený k pohonu motorových vozidel se od roku 2002 takřka zečtyřnásobil a letos by měl dosáhnout 40%.

I když cena kukuřice v tomto čtvrtletí klesla - o 4,7% - dosud je o 92% vyšší než před rokem. Zásoby pšenice ještě před sklizní na severní polokouli klesnou na tříleté minimum 184,26 milionu metrických tun.

Nabídka poptávce nestačí zejména kvůli americkému programu výroby etanolu z kukuřice a růstu poptávky po mase (zvířat krmených zrninami) v Číně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8609

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011