K lichvářství akademických nakladatelů

31. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

K článku "Západní akademičtí nakladatelé brání svým lichvářstvím šíření informací" bych chtěl podotknout, že v případě PLoS (Public Library of Science) hradí náklady na publikaci autoři článku. V běžném vědeckém časopise neplatíte za publikaci svého článku nic (jsou ale i výjimky), naopak platí čtenáři - v PLoS platí autoři.

ZDE jsou ceny - tedy např. za publikování článku v PLoS Biology zaplatí autoři 2900 USD. Pro autory, kteří nemají na zaplacení, je možná sice sleva a dokonce i prominutí poplatku úplně.

Leč kdyby se běžně poplatky promíjely, nemůže to fungovat, nebudou peníze "na provoz" (PLoS je přísně nezisková organizace a nevydělává peníze, nicméně musí platit excelentní editory a další provoz). PLoS se snaží získat peníze na své velmi prestižní časopisy, jako je např. zmíněný PLoS Biology, novou koncepcí vědeckého časopisu, zosobněnou internetovým časopisem (všechny PLoS publikace jsou pouze v internetové verzi) PLoS One.

Tento časopis je založen na tom, že se během oponentského řízení ("peer-review") kontrolují pouze technické aspekty práce a nikoli její poselství a důležitost v širším kontextu. Proto tento časopis na rozdíl od prestižních časopisů přijímá asi 70% poslaných příspěvků (např. časopis EMBO Journal přijímá jen asi 10% příspěvků).

A poslední poznámka k tématu: mnoho "normálních" časopisů dnes už nabízí autorům, aby si zaplatili volný přístup pro všechny čtenáře k jejich článku. Stanovisko nakladatelství Elsevier k otázkám ohledně přístupu k informacím v jeho publikacích je poměrně sofistikované a nedělá dojem lichváře: ZDE

PLoS One

EMBO J Manuscript Handling Statistics

0
Vytisknout
7848

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2011