Zoellick: Světová ekonomika se nachází "v nebezpečné zóně"

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf Světové banky Robert Zoellick dnes na půdě University George Washingtona prohlásil, že svět vstoupil do nové zóny ekonomického nebezpečí a Evropa, Japonsko a USA musejí přijmout tvrdá rozhodnutí, aby odvrátily další zhoršování stavu celé globální ekonomiky.

"Při přijímání obtížných rozhodnutí příliš dlouho prokrastinovali, zúžili prostor volby na pár bolestných možností," řekl Zoellick před zasedáním Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, které se uskuteční příští týden.

Tak jako ty samé země vyzvaly Čínu, aby se chovala jako zodpovědný globální spoluhráč, i ony se musejí chovat zodpovědně a postavit se svým ekonomickým problémům tváří v tvář, dodal Zoellick.

Čínský premiér Wen Ťia-pao již předtím vyzval rozvinuté země, aby převzaly zodpovědnost za svou fiskální a monetární politiku a zabránily tak rozšíření evropské krize.

Podle Zoellicka se evropské země vyhýbají nepříjemným zjištěním ohledně společné zodpovědnosti, Japonsko zdržuje potřebné ekonomické a sociální reformy a politické spory v USA zastínily úsilí snížit rekordní rozpočtový deficit.

Zoellick je přesvědčen, že evropským problémům nelze čelit ze dne na den, ale je třeba rozhodnout o budoucnosti celého bloku. On sám je prý přesvědčen, že eurozóna přežije, ale aby si udržela současný rozsah, je nutná silnější fiskální unie, za niž někdo zaplatí - bez ní je status quo neudržitelný.

Také USA podle něj potřebují spíše ušetřit na mandatorních výdajích a provést daňovou reformu než další krátkodobé fiskální stimuly.

Vyspělé země vzývají fiskální disciplínu, ale nedokážou stabilizovat vlastní rozpočty, propagují udržitelnost dluhu, avšak jejich vlastní dluh dosahuje rekordní výše.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7749

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2011