Výnosy padají. Jak hluboko klesnou?

14. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Výnosy z desetiletých amerických dluhopisů v srpnu poprvé v historii prorazily dno ve výši 2% - a experti tvrdí, že bychom si na to možná měli zvyknout.

Investoři se snaží zaparkovat své prostředky do vládních dluhopisů kvůli rostoucím obavám ze zhoršující se evropské dluhové krize a ze zastaveného ekonomického oživení v USA. Protože evropská politická situace je nepřehledná, bezpečným přístavem se staly právě americké dluhopisy, a rostoucí poptávka sráží výnosy.

Proto výnos z desetiletých dluhopisů 18. srpna klesl pod 2% a od té doby prakticky každý den dosahuje nové rekordní hodnoty. V pondělí to bylo 1,87%.

Investoři nicméně dosud považují za nejbezpečnější investici německé dluhopisy. V pondělí jejich výnos dosáhl minima ve výši 1,72%.

Naproti tomu výnos z řeckých dluhopisů v úterý vystoupal na 22,8%.

Podle expertů stojíme na pokraji globální krize, a pokud EU brzy něco nepodnikne, výnos z desetiletých amerických dluhopisů by mohl klesnout až na pouhé 1%.

Ale i kdyby se Evropa vyhnula nejhoršímu, experti tvrdí, že bychom si měli na velice nízké výnosy zvyknout, protože politici nenabízejí účinné odpovědi na stávající obtíže.

Výnosy by mohla zvednout jedině opatření Fedu zaměřená na umožnění vyšší míry inflace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9759

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2011