Occupy Wall Street pořádá konkrétní a smysluplné aktivity

11. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Poté co masové sdělovací prostředky vzaly hnutí Occupy Wall Street konečně na milost (je hezké pozorovat střední proud, jak musí pod tlakem událostí volky nevolky poskytnou prostor znovuobjevenému fenoménu okupačních hnutí), objevila se řada textů, jejichž svorníkem byl vesměs souhlas s legitimními stesky a požadavky stoupenců hnutí, nicméně s výtkou, že OWS nemá jednotný program, neprovádí konkrétní aktivity a má tak nicotné kořínky, že nemůže přežít severoamerickou zimu, či výstižněji řečeno -- že OWS nemá trvalou jednotící vizi a nepředstavuje životaschopnou alternativu vůči stávajícím pořádkům. Není tomu ale tak a je smutné nereflektovat, že drobná mravenčí práce OWS a jeho "filiálek" po celém světě vykazuje celou řadu činorodých aktivit, například vytváření různých populárních těles, operačních skupin i kulturních počinů.

Pro ty, kteří se zajímají o jednotlivé projekty z dílny hnutí OWS vedle medializovaných okupačních aktivit, demonstrací a stávek, a kteří umí anglicky, možná s křížkem po funusu, ale přece uvádím webovou stránku OWS. Zde se pro názornost můžeme dozvědět, co si někteří aktivisté představují pod pojmem "guerillové zahradničení", v jehož rámci se snaží využít každičkou vhodnou plochu k zasetí semen a vypěstování různých plodin, a tak symbolicky i názorně "zapustit kořeny". Tito aktivisté chtějí, možná poněkud naivně, vytvořit soběstačný systém pěstování plodin, aby se zbavili "závislosti" na konzumaci nezdravých zemědělských produktů, jež produkují nadnárodní agrokorporace, které mají v rámci "volného trhu" na svědomí likvidaci lokálních ekosystémů a malých trhů především v zemích globálního Jihu. Tito lidé také navazují a upevňují vztahy s místními i cizími prodejci potravin pomocí internetu a vzájemné solidarity. Díky tomu získávají další podporu a zajišťují permanentní přísun potravy pro okupující, neboť i pouliční prodejci reprezentují 99% obyvatel žijících na "Main Street". Jiní přívrženci hnutí se zase uchylují k občanské neposlušnosti během různých politických mítinků či akcí vládních zaměstnanců, kde prostřednictvím "lidského mikrofonu" narušují průběh těchto jednání a předkládají vlastní argumenty a návrhy k řešení daných témat. Dále -- OWS dalo popud ke vzniku alternativní metody společenské komunikace, k níž není třeba internet ani další moderní vymoženosti, ale jen pouhá křída.

Americký ekonom a politický teoretik Michael Albert, který je duchovním otcem ekonomického systému PARECON, jenž má představovat anarchistickou ekonomickou alternativu vůči současnému kapitalismu, mezi řadou vlivných osobností na levici OWS radí, aby se jeho stoupenci mimo uvedené i neuvedené akce vydali do konkrétních komunit a čtvrtí velkých i malých amerických měst a pokoušeli se tamní obyvatele informovat o svých záměrech, organizovat je a sdílet jejich problémy, a ty případně začít řešit lokálně.

Aktuálně mě zaujala akce, která se má uskutečnit 18. až 20. listopadu, kdy se tisíce aktivistů po vzoru OWS chystají okupovat hlavní bránu ve Fort Benningu ve státě Georgia, a jejímž cílem má být odsouzení americké militarizace a uzavření Institutu pro bezpečnostní spolupráci na západní hemisféře (WHINSEC), dříve School of Americas (SOA), který zde má sídlo. Záměrem okupujících, kteří se pod záštitou organizace SOA Watch inspirují metodikou OWS v New Yorku, je "proměnit vojenskou základnu ve Fort Benningu na místo, které se má dostat do politického povědomí". Podle SOA Watch "SOA používá vojenskou sílu k ochraně hamižnosti 1% na úkor 99% obyvatelstva Spojených států". Je třeba připomenout, že nechvalně proslulá WHINSEC je americká vojenská škola pro latinskoamerické vojáky, placená z peněz amerických daňových poplatníků. Zde se latinskoameričtí branci také učili, jak mučit, vydírat a vraždit politické oponenty. Na této škole promoval kupříkladu novopečený guatemalský prezident Otto Pérez Molina, kterého na základě kupících se důkazů lidskoprávní organizace viní ze spáchání genocidy v letech 1982 až 1983, kdy byly v Guatemale vojenskou juntou vyhlazeny stovky mayských vesnic a zavražděny desítky tisíc lidí -- to s velkou finanční a vojenskou podporou Washingtonu. I v současnosti se tato líheň zabijáků dopouští vážných porušování lidských práv včetně mimosoudních poprav v Mexiku, Kolumbii, Hondurasu nebo v Guatemale. Chystaná okupační akce u vojenské školy ve Fort Benningu může mít přinejmenším symbolickou váhu.

Ano, rýpalové a skeptici ze všech stran politického spektra můžou shora uvedené aktivity hnutí OWS zesměšňovat či považovat za dětinské, nicméně sami mohou na nešvary doby rezignovat s tím, že neexistuje řešení; že současný stav věcí je sice příšerný, ale jediný možný. Jistěže je zřejmé, že OWS a další okupační hnutí po celé planetě, z nichž řada sílí, během své krátké existence nesnesou na zem modré z nebe; je to právě mravenčí práce zdola, jež má alespoň dle mého soudu dlouhodobý smysl. Okupačním hnutím se napříč globem podařilo získat velkou podporu, a to i mnoha známých osobností. A i kdyby vše rázem skončilo, myslím, že zde zůstalo alespoň semeno, jež by mohlo vyrašit v něco trvalejšího a -- s trochou nadsázky -- vdechnout život "základnám revoluce".

0
Vytisknout
7986

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011