Na rozdíl od českých televizí přestává ruská televize vysílat propagandu

14. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Když si Rusové v sobotu zapnuli televizi, došlo k překvapení. Televize odvysílala seriozní a objektivní reportáž o demonstraci 50 000 lidí v Moskvě, kteří požadovali zrušení parlamentních voleb a vypsání nových.

Něco podstatného se změnilo, míní Shaun Walker v deníku Independent. Zdá se, že si Kreml uvědomil, že se nálada v zemi mění a že provládní propaganda už nebude fungovat - že lidi jenom irituje.

Je pravda, že se začali bouřit samotní novináři pracující pro státní ruskou televizi. Jeden moderátor na televizní stanici NTV veřejně oznámil, že odmítne číst zprávy, pokud v nich nebude reportáž o sobotních protestech. (Dovedete si představit, že by Klepetko veřejně vyhlásil, že nebude číst zprávy, pokud ČT nezařadí do vysílání reportáž o protestech hnutí Ne základnám?) Mnozí novináři také odmítli uvést své jméno u televizních reportáží z proputinovských demonstrací.

Nejdůležitější ale je, že si někdo vysoce postavený v Kremlu uvědomil, že vzhledem k tomu, že se na internetu o protestních demonstracích informuje zcela volně, televize by vypadala jako pitomci, kdyby demonstrace ignorovala.

"Je zjevné, že přišel příkaz shora," vysvětluje Maria Makejeva, zástupkyně šéfredaktora v TV Rain, nezávislé televizní stanici, která vysílá na kabelu a na internetu. "Vysílání se najednou radikálně změnilo." Dodala, že ve dnech po volbách divácká obec její televizní stanice zpětinásobila právě v důsledku toho, že státní televizní stanice o protestech nepřinášely informace.

Navzdory vyváženému zpravodajství z demonstrací, státní televize se přece jen neodvážila odvysílat transparenty s nápisy "Putine, rezignuj!" nebo "Putin je zloděj!"

Avšak i pracovníci Kremlu přiznávají, že v nynější vzdělané ruské společnosti s volným přístupem k internetu se tupá státní propaganda v televizi bude muset změnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10085

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2011