Pákistán bude Severoatlantickému společenství účtovat poplatky

15. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Pákistán se rozhodl po nedávném incidentu, kdy NATO usmrtilo 24 pákistánských vojáků, účtovat za přejezd přes své území Severoatlantickému společenství poplatky. Bylo rozhodnuto, že poplatek bude vybírán za každý kontejner, který bude převezen přes pákistánské území. Za převoz každého kontejneru hodlá Pákistán vybírat 1500 dolarů a vyšší poplatky se budou vybírat za každý cisternový vůz s palivem, který bude přes Pákistán dopravován do Afghánistánu. Poplatky zřejmě zdraží válku v Afghánistánu o desítky milionů dolarů ročně.

Poplatky zřejmě dramaticky změní vztahy Pákistánu se západními spojenci, ze strategické aliance na komerční vztah, v jehož rámci budou obě strany na sebe pohlížet s velkým podezřením. Pákistánský premiér Jousaf Raza Gilani uvedl ve středu, že "tvrdší" předpisy pro NATO "poskytnou větší miru respektu naší suverenitě".

Pákistánská armáda zuří nad smrtí svých 24 vojáků. Jejich usmrcení považuje za úmyslnou provokaci, zkoušku, "jak daleko je možno Pákistán dohnat". Rozhořčená veřejnost požaduje ukončení veškeré spolupráce s Američany vedenou válečnou koalicí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6482

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2011