Proč jsou v České republice všechny kočky černé, aneb U nás v (mediálním) Kocourkově

14. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Think-tank CESTA před několika dny zveřejnil dva alternativní návrhy penzijní reformy pro Českou republiku - ZDE a ZDE. Součástí obou dokumentů byla také demografická prognóza do roku 2100 z pera Tomáše Fialy (katedra demografie a statistiky fakulty informatiky VŠE Praha). Studie zaměřená na vývoj vzájemného poměru osob v produktivním a důchodovém věku při různých variantách vývoje plodnosti a migrace brala v potaz také relativně velmi pesimistický scénář se stagnující plodností a limitovanou migrací. I v této variantě - ceteris paribus - závěr zněl, že průběžný důchodový systém by bylo možno udržet, jestliže by nebyl tunelován ve prospěch soukromých důchodových fondů. Média se ovšem na prognózu slétla jako supi na mrtvolu a vyzobala si z ní právě jen to, co se hodilo do dávno nastolené agendy. Namísto prezentace studie vážně zpochybňující hlavní východisko vládních návrhů si vybrala právě jen pesimistický scénář a prezentovala ho izolovaně coby prognózu fatálního vymírání.

Podle Fialy je však nerealistické předpokládat, že poměr pracujících na jednoho důchodce klesne na hodnotu 1, jak tvrdí vláda. V nejméně příznivém období by se měl podle jeho zjištění pohybovat kolem 1,4 a koncem století na 1,6. (V současnosti připadají dva pracující na jednoho důchodce.)

Autor prognózy předpokládá udržení současné úrovně zaměstnanosti. To nemusí být úplně realistické - nicméně jde o předpoklad legitimní a zcela zřetelně formulovaný, a především pokud by neplatil, vládou předkládané návrhy by nepředstavovaly žádné řešení, protože nezaměstnaní si z Drábkových dávek nepochybně na žádné důchody sami nenašetří. Za uvedených okolností tedy závěr zní, že se systém nemusí nutně zhroutit, jak nám neustále tvrdí průběžně pozměňované vládní dokumenty.

Zatímco Tomáš Fiala ukázal, že - ceteris paribus - i při velmi nepříznivém vývoji porodnosti a migrace by se současný důchodový systém mohl udržet, média (Česká televize a Český rozhlas, iDnes.cz, Aktuálně.cz, Deník, E15 a další) prezentovala jeho práci coby katastrofální prognózu demografického vývoje. Taková účelová interpretace je ovšem naprosto konzistentní s vládními koncepcemi, takže jeden sotva pochopí, proč že se tu vůbec hovoří o nějakých alternativách.

Můj osobní názor na věc je takový, že speciálně ve věci důchodové reformy si levice zpravidla účelově nasazuje růžové brýle a průběžný důchodový systém "zachraňuje" záměrně konzervativními odhady. To v případě Tomáše Fialy ovšem rozhodně neplatí - a současně autorovi nelze v žádném případě zazlívat, že se coby demograf nepouští do prognózování takových záležitostí, jako je budoucí vývoj poměru životních nákladů vzhledem k příjmům (zejména pokud jde o rostoucí ceny energií, potravin, bydlení atd., jež Kalouskova daňová opatření velmi výrazně zhoršují, nejsou však rozhodně jediným, a už vůbec ne rozhodujícím faktorem zdražování). Jinak řečeno, jestliže by jediným důvodem důchodové reformy měl být demografický vývoj, tak jak tvrdí vláda, byly by řeči o nevyhnutelném zhroucení průběžného systému mírně řečeno poněkud alarmistické.

U nás v Kocourkově byl ovšem marcusovský mechanismus pohlcování alternativ doveden k takřka úplné dokonalosti. V mediálním zpracování se z Fialovy studie vlastně stala katastrofální prognóza podporující agendu této vlády.

Otázku, zda novináři tohle dělají schválně, nebo je k profesnímu selhání vede davová psychóza, případně prostá neschopnost porozumět psanému textu, už ponechávám úvaze laskavého čtenáře...

0
Vytisknout
9818

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011