Zeť španělského krále je vyšetřován kvůli korupci

30. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Zeť španělského krále byl ve čtvrtek předvolán před soud kvůli korupční kauze. Pro španělskou monarchii to v čase ekonomické krize zasahující obyčejné občany představuje pořádnou katastrofu v oblasti PR.

Soudce José Castro z Mallorky nařídil Inakimu Urdangarinovi, který je manželem mladší princezny Cristiny, aby se dostavil k výpovědi ve věci podezření z korupce, které už po celé týdny plní první stránky novin. Soudce nespecifikoval, z čeho přesně je Urdangarin, hrabě z Palmy a bývalý olympijský reprezentant v házené, podezírán. Má však vypovídat v kauze údajného zneužití veřejných fondů v řádu milionů eur v jeho neziskové organizaci Noos Institute, kterou provozoval v letech 2004-2006.

Urdangarin popřel, že by udělal něco špatného, nicméně se také veřejně omluvil královské rodině, která podle jeho slov nemá s jeho obchody nic společného. Přestal se také objevovat při oficiálních příležitostech. Královská rodina navíc naprosto bezprecedentně zveřejnila veškeré podrobnosti o svých příjmech.

Vyšetřování nalezlo důkazy o zneužití veřejných fondů, padělání a podvodech mezi lety 2003-2006, tedy v době, kdy měla organizace Noos příjmy zhruba 15 milionů euro.

Podle místního tisku Noos zorganizovala dvě turistické konference na Baleárských ostrovech za 2,3 milionu euro, přičemž víc jak polovina částky skončila v soukromých komerčních společnostech vlastněných Undargarinem a jeho obchodními partnery poskytujících např. logistickou podporu. Stejný vzorec má kauza sportovních summitů ve Valencii. A podle španělských médií nedokážou Undargarinovy společnosti zdůvodnit, za co platby obdržely.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2011