Přímá volba

31. 12. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Je typické a už pravidlem, že náš "parlament" a naše politické strany opět porodily polovičatého nemrcoucha. Přímá volba není žádný pitomý populismus, jak se nám snaží ti breptové namluvit. Přímá volba tak, jak ji zplodil náš patlament, ovšem populismem skutečně je a náš prezident se toho strašlivě bojí, jak jsem se dočetl. Doufám, že se mu nic ošklivého nestane, když se bojí tak strašlivě. Přece jen už není nejmladšíí-

Poukazuju na svůj oblíbený příklad -- Slovensko: od té doby, co se naše země rozdělily, aby nás východní bratr nezdržoval na cestě k vládě neviditelné ruky, dokázali ledacos o řadu let dříve než my, počínaje mým oblíbeným zákazem hnusných billboardů kolem silnic a přímou volbou konče -- jenže Slováci volí přímo také hejtmany (v jejich případě župany), primátory a starosty.

Také nemají Senát, čili proti nám dost ušetří. V jejich případě je totiž pozměněn celý systém, ne jen jedna fanglička nahoře, doplněná navíc ještě tím, že přímo zvolenému prezidentovi, který má tím pádem jasný mandát, ořežeme u nás pravomoci, místo abychom mu je přidali. Ale patlament je patlament a nikdy nezklame.

Nevím, zda Slováci nějak omezují volební náklady, ale bylo by to jen rozumné. "Volební náklady" jsou pro strany totiž ideálním prostorem k rozkrádání a rozkošným tanečkům kolem černých fondů. Patřím k těm, kdo věří, že jednoho dne budeme mít Spojené státy evropské. V těch nebudeme potřebovat tolik mocenských center o tolika stupních. Osobně bych preferoval systém, kde bude přímá volba v té podobě, jako je slovenská, pravomoci přímo volených činitelů se výrazně zvětší, president a jeho úřad budou plnit také funkci, kterou dnes má zbytečný a příliš drahý Senát, který bych zrušil a peníze dal k dispozici ministerstvu kultury.

K tomu bych přidal ještě (na blogu aktuálně.cz to navrhoval nick "achim" v jedné diskuzi) přímou kontrolu hospodaření politických stran, sportovních klubů a církví příslušným úřadem, nejspíše skrze NKÚ, zákazem přestupů poslanců do jiných stran a povinností vzdát se potom mandátu (aspoň já nevolím do patlamentu pana Chvějřitku, ale řekněme TOP 09, a jestliže Chvějřitka změní názor a stane se sociálním demokratem, je to jeho věc, ale v patlamentu byl za partaj, ne za sebe, za sebe by byl maximálně v senátu -- anebo tedy nechť jsou poslanci voleni většinovým systém jednotlivě, jako v Anglii), možná ještě nějaké další drobnosti.

Já vím, že tu vyju na poušti a marné volání, ale od čeho jsou blogy, než abychom zde hovořili ke zdi? Pořád lépe hrách na zeď házeti, nežli perly hospodářským zvířatům.

0
Vytisknout
11446

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2012