Veto Ruska a Číny proti rezoluci o Sýrii v Radě bezpečnosti vyvolalo zuřivou reakci

5. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Rusko a Čína vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující, aby syrský prezident Assad odstoupil. Ostatních 13 členů Rady bezpečnosti hlasovalo pro tuto rezoluci a ruské a čínské veto vyvolalo mezi nimi zuřivou reakci.

Rezoluce podpořila arabský mírový plán, jehož cílem mělo být ukončení násilí v Sýrii. Rusko a Čína rezoluci zablokovaly, protože v ní viděly potenciální porušení suverenity Sýrie, které by mohlo vést k vojenské intervenci nebo k změně režimu.

Britský ministr zahraničí William Hague rozhodnutí odsoudil. "Více než 2000 lidí zemřelo od doby, kdy Rusko a Čína vetovaly posledně návrh rezoluce v říjnu 2011. Kolik lidí bude muset ještě zemřít, než Rusko a Čína dovolí Radě bezpečnosti OSN jednat? Ti, kdo se stavějí proti akci RB OSN se budou muset syrskému lidu zodpovídat ze svých činů, které nijak nepřispějí k ukončení násilí v Sýrii. Spojené království bude dál podporovat lid Sýrie a Arabskou libu a bude usilovat o ukončení násilí a umožní politické změny v Sýrii, vyvolané místními lidmi."

Návrh rezoluce předložilo Maroko. Rezoluce nenavrhovala sankce ani vojenské akce a nebylo v ní podle Haguea nic, co by ospravedlňovalo opozici. Americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová reagovala hněvivě na tiskové konferenci v Mnichově: "Co více potřebujeme vědět, abychom mohli v Radě bezpečnosti jednat rozhodně? Zablokovat tuto rezoluci znamená nést odpovědnost za hrůzy, které se odehrávají v Sýrii."

Na otázku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova "Jak to skončí?" odpověděla Clintonová: "Protože jsme se jako mezinárodní společenství nedohodli na společné akci, skončí to, obávám se, občanskou válkou."

Rusko požadovalo, aby rezoluce odsoudila násilí na obou stranách. Shodně s Čínou dmítá také možnost zahraniční intervence. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle nějž je konsensus o rezoluci možný, se v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci setkal s americkou ministryní Hillary Clintonovou.

Podle americké zástupkyně v OSN Susan Riceové (která spolu s Clintonovou vloni prosadila intervenci do Libye -pozn. KD) jsou Spojené státy postojem Rusů a Číňanů "znechuceny".

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
13928

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2012