Nedejme si vzít kulturní dědictví

3. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Slovensko je, zdá se, země někde v Africe nebo jižní Americe. Soudím tak alespoň podle toho, jakou pozornost věnuje i ta část české veřejnosti, u níž by se dala předpokládat nějaká míra solidarity, kauze Gorila.

Ta vyhnala v pátek v třeskutém mrazu na náměstí několika slovenských měst tisíce lidí, kteří se nemohou smířit s tím, že tamní politika je podle zjištění kanadsko-slovenského novináře Toma Nicholsona určována finančními oligarchy, kteří vodí politiky jako loutky.

Zajímavé je v této souvislosti vyjádření starosty české obce Libora Holého, o něž jej požádal reportér serveru Zoznam.sk požádal na demonstraci v Bratislavě: " Klaniam se pred vami Slováci, vy ste boli vždy statoční."

Holý zároveň uvedl, že psal českému premiérovi Nečasovi, aby prošetřili Gorily i u nich, protože Penta (finanční skupina Penta má na celé kauze údajně rozhodující podíl) podniká i v ČR. Přeje si, aby v Praze zorganizovali protest na podporu Slováků a v převlečení za gorilu dodal: "Je prirodzené, že gorily kradnú, sú to všetko opice."

Ač je však v Praze nezávislých iniciativ tolik, že by se jen z jejich názvů dal sestavit regiment, nikoho nenapadlo, že by měl být se Slováky ve věci obrany demokracie solidární.

Ono se nás to zřejmě netýká. Nebo tady mrzne jinak než na Slovensku. My holt budeme věci z tepla pozorovat, vydávání majetku flanďákům od piva sledovat a jediné, co by nás eventuelně na ten Václavák dostalo, by bylo asi to, kdyby nám tam ty stánky s buřty chtěli doopravdy zrušit.

Kulturní dědictví je totiž třeba chránit!

0
Vytisknout
14513

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2012