Zpravodajské služby USA: Bombové útoky v Sýrii zřejmě provádí irácká al-Kajda, může ovládnout opozici

17. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Šéf amerických zpravodajských služeb James Clapper řekl ve čtvrtek americkému Kongresu, že za sérií bombových útoků proti syrskému režimu v posledních měsících patrně stojí al-Kajda.

Podle Clappera bombové útoky proti bezpečnostním a zpravodajským cílům v Damašku a Aleppu nesou známky stylu al-Kajdy, což americkou zpravodajskou komunitu vede k přesvědčení, že írácká větev této militantní skupiny rozšiřuje svoji působnost do Sýrie. Irácká al-Kajda tvoří jednu z největších národních poboček globální teroristické organizace.

Clapper dodal, že syrské opoziční skupiny mohou být infiltrovány al-Kajdou, patrně bez toho, aby o tom věděly. Nedostatečná organizovanost opozičních uskupení podle Clappera může způsobit, že pokud by syrská vláda padla, mocenské vakuum vyplní extrémisté. Takový možný vývoj označil Clapper za "problematický", zejména s ohledem na syrský arsenál chemických zbraní.

Šéf služby Defense Intelligence Agency (DIA) generálporučík Ronald Burgess dodal, že útoky v Sýrii byly patrně provedeny elementy přítomnými v zemi, a že americká zpravodajská komunita dosud nezachytila výzvu pro outsidery, aby se k akci připojili.

Burgess se nezmínil o videu zveřejněném lídrem al-Kajdy Ajmanem al-Zavahirím během víkendu, které vyzývá muslimy, aby podpořili syrské povstalce.

Oba představitelé také sdělili Kongresu, že pokud by byl Írán napaden kvůli údajnému programu výroby zbraní hromadného ničení, může odpovědět uzavřením Hormuzského průlivu a raketovými útoky na americké jednotky a spojence v regionu.

Burgess řekl senátorům, že není pravděpodobné, že by Írán sám zahájil nebo záměrně vyprovokoval konflikt.

Podle Clappera je "technicky proveditelné", aby Teherán během jednoho roku až dvou let vyrobil jadernou zbraň, pokud se k tomu jeho představitelé rozhodnou, "ale prakticky to není pravděpodobné".

Zároveň řekl, že diplomatická přestřelka s Evropou může indikovat přehodnocování jaderného programu.

Oba představitelé tvrdí, že nejsou přesvědčeni o izraelském rozhodnutí zaútočit na Írán. Clapper řekl, že v blízké době se uskuteční schůzka s izraelskými představiteli, na níž bude o tématu diskutováno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8591

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2012