Zajímá Dohnalův případ veřejnost a média?

20. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který si získal vynikající pověst za dob, kdy ho vedl Lubomír Voleník, má v posledních letech hroznou pověst díky současnému šéfovi Františkovi Dohnalovi (dříve hejtman kraje Vysočina, navržený za KDU-ČSL).

Považuji za naprostou katastrofu, vede-li úřad, který má kontrolovat hospodaření se státními penězi, člověk, který nemá plnou a bezmeznou důvěru veřejnosti, jako ji měl Lubomír Voleník.

Dohnalovo handrkování s poslanci jsem proto vnímal s velkým odporem a nechápal jsem, proč Dohnal není dávno donucen veřejným míněním, médii i politiky k odchodu ze své funkce.

Jsme už tak otupělí, že je nám jedno, kdo vede NKÚ a kontroluje tak klíčovou věc, jako je hospodaření se státními penězi? Bez ohledu na výrok soudů o Dohnalově vině či nevině, Dohnal už dávno neměl být šéfem NKÚ.

Nyní byl však šéf NKÚ pravomocně odsouzen soudem za "zneužití pravomoci úřední osoby". Podle zákona by měl v úřadu skončit.

Ale skončí opravdu? A koho politikové budou jmenovat příště do této důležité funkce, která -- pokud bude fungovat -- by měla jít proti českému politickému systému korupce a kleptokracie? Zajímá to českou veřejnost a česká média?

Lubomír Voleník

Šéf NKÚ Dohnal ve funkci skončil, rozsudek je pravomocný

0
Vytisknout
9227

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2012