Českou stravou k rakovině tlustého střeva!

23. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Už delší dobu nechodím na obědy do nějaké jídelny, ale do jednoho olomouckého bufetu (Senimo), kde mívají každý týden luštěniny, zelí, kapustu, fazolové lusky a výborné polívky.

Vyhýbám se dlouhodobě nadměrnému pojídání škrobů (brambory, knedlíky, těstoviny, pečivo) a preferuji kombinaci zelenina + maso. Kdykoli však navštívím nějakou menzu nebo závodní jídelnu v Česku, hlavní složka oběda mi vnucována je škrob.

Hrstička zeleniny na okraji, kousíček masa a spousta hranolků, bramborové kaše, knedlí atd.

Jednou jsem tak pojídal něco, co se tvářilo jako mleté maso, a smutně jsem se díval na pár vláken postrouhaného kedlubnu na kraji talíře -- proč místo záplavy bramborové kaše nemám celý talíř plný strouhaného kedlubnu a okraji kousek bramborové kaše?

Oč zdravější, levnější a výživnější by to jídlo bylo!

Nadměrná konzumace škrobů v dnešní době, kdy se málo hýbeme a nepotřebujeme zdaleka tolik energie, ba kdy je skoro každý člověk obézní nebo aspoň s nadváhou, je zcela nepochopitelná.

Ostatně nedivím se, že v Česku trpíme jedním z nejvyšších výskytů výskytem rakoviny tlustého střeva na světě, když tak málo jíme zeleninu.

A zelenina je důležitá obecně pro zdraví, nikoli jenom kvůli střevům, navíc je chutná, lahodí oku a zdaleka nezatěžuje tělo tolika nadbytečnými kaloriemi jako škroby.

Paradoxní je, že mnoho lidí v Česku prostě nedokáže pochopit, že jídlo může být dobré a výživné bez škrobů. Odmítnout škrobovou přílohu k obědu bývá v jídelnách považováno za neslýchaný akt, který prostě vydávající personál nedokáže přijmout.

Stává se to někdy i v restauracích. Např. nedávno v Praze v restauraci U Vejvodů se kvůli mně číšnice údajně hádala s kuchařem a hádku prohrála, takže mi byly přineseny knedlíky přes mé výslovné přání, že je nechci.

Byly přineseny, byly netknuty a byly zase odneseny.

V jiných restauracích zase místo škorobové přílohy již dokáží nabídnout jako přílohu dušenou zeleninu, dušené fazolové lusky, dušenou brokolici apod. To je pozitivní trend.

Epidemiologie rakoviny tlustého střeva: ZDE

0
Vytisknout
19745

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012