Rakovina - příčiny úmrtí
24. 2. 2012 / Petr Wagner
Polemika pánů Cveka a Zajíčka je jistě zajímavá. Nicméně je potřeba dodat několik poznámek. Nahlížet epidemiologická data jako vazbu k příčinám či kausalitě je obtížné i v mnohem přehlednějších oblastech, než je onkologie - například v infektologii je i to pouze další pohled na problematiku.
Skladba stravy je docela zajímavá, ale je dobré k ní dodat i některé další aspekty.
Oblíbeným příkladem je japonská populace. Pokud žije na ostrovech, takřka nemá komplikace spojené s ischemickou chorobou, ale umírá hodně na choroby trávícího traktu. /rýže?/.
Pokud se přestěhuje do USA, zachovává si své stravovací návyky, ale příčina úmrtí se přesouvá k ischemickým komplikacím. Naopak se omezuje rakovina trávicího traktu. Co je ovšem ještě zajímavější je, že očekávaná doba dožití se nemění. Mění se jenom "finální" příčina.
Z našeho prostředí je znám případ jistého nejmenovaného šéfa jedné z velkých interních klinik, který se vzhlédl ve stravě Eskymáků. Ti totiž vůbec neznali ICHS. Skončil po pití krve na svém vlastním JIPu a jen péče jeho kolegů ho dostala z hranice smrti.
Strava je jistě faktor. Asi významnějším faktorem je genofond na který je aplikována. Co je dobré u Eskymáků, nebude fungovat v Česku, apod.
Navíc řetězení klíčových poruch vedoucích k malignímu bujení je asi dominantně dáno geneticky. Vnější vlivy působí, ale...
A nejkontroverznejší je ta japonská epidemiologie. Nedostanete rakovinu, dostanete cévní mozkovou příhodu nebo infarkt.
Opravdu se zdá, že máme v sobě jakýsi timer naprogramovaný bůhví odkud.
Třeba si nás jenom příroda chtěla pojistit, abychom se jí nevymkli příliš z ruky. Alespoň v tomto se zdá, že se jí to povedlo.
Diskuse