Vraždění, které spáchal americký voják, vyvolalo v Afghánistánu vážné napětí

12. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Americký voják začal v noci ve vesnici Zangabad v Kandaháru nedaleko své vojenské základny střílet nekontrolovaně kolem sebe a usmrtil 16 osob, z toho 9 dětí. Afghánský prezident Hamid Karzai uvedl, že něco takového je "nemožné odpustit".

K bezprecedentnímu útoku na rodiny, které spaly ve svých domovech, došlo, když už byla v Afghánistánu ostře kritická nálada vůči Američanům poté, co vyšlo najevo, že američtí vojáci na jedné vojenské základně spálili výtisky koránu. Tento incident vyvolal řadu dní smrtelného násilí.

Nynější usmrcení 16 civilistů zřejmě vyvolá po celém Afghánistánu ještě silnější hněv a vyvolá otázky v Kábulu i ve Washingtonu o budoucnosti stále nepopulárnější války.

Před americkou vojenskou základnou v Zangabadu protestovalo asi 1000 osob.

Mezi mrtvými byla mladá dívka oblečená v zelenočervených šatech, který byla zastřelena do čela. Mrtvoly jiných obětí vypadaly částečně spálené. Jeden vesničan uvedl, že vrah je zabalil do přikrývek a podpálil.

Není tomu poprvé, co američtí vojáci úmyslně zabíjeli afghánské civilisty, avšak je bezprecedentní, že se vražd dopustil jediný voják. Po útoku byl zatčen a nesnažil se svůj útok skrývat.

Mluvčí afghánské vlády v Kandaháru Javed Faisal odmítl představu, že by voják utrpěl před útokem nervový kolaps. "Pokud budou Spojené státy tvrdit, že tento muž měl duševní problémy, bude to pro ně problém, protože do armády nepřijímají nikoho, kdo má duševní problémy."

Prezident Hamid Karzai uvedl, že zahynulo devět dětí, tři ženy a čtyři muži. Karzai uvedl, že byly spáchány mezinárodní vraždy, které nemohou být odpuštěny. Už dlouho kritizuje západní armády za to, že nečiní dostatečné kroky proti zabíjení civilistů v Afghánistánu.

Téměř celá byla vyvražděna jedna rodina. Střelec pronikl do jejich domu asi ve tři hodiny ráno a usmrtil tam všech 11 lidí. Otec rodiny, Wazir, a jedno dítě přežilo, protože nebyli doma.

Celá řada incidentů vážně způsobila, že mají Afghánci vůči zahraničním vojákům velmi záporný postoj. V jiné části provincie Kandahár usmrtila skupina amerických vojáků v roce 2010 tři afghánské civilisty jen tak pro legraci. V lednu bylo zveřejněno video, na němž američtí vojáci močí na mrtvoly tří povstalců a v únoru vznikl v Afghánistánu hněv nad pálením koránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8977

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2012