Škrtajícímu Španělsku hrozí, že bude muset žádat o mezinárodní pomoc

15. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělsko je zatím poslední na seznamu problémových zemí v Evropě, protože mu vážně hrozí, že bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Investoři během minulého týdne vykazovali stále větší obavy z nákupu španělských dluhopisů, což zvedlo ceny na úroveň, jaká tu nebyla takřka čtyři měsíce. Kurzy španělských akcií klesají.

Ve skutečnosti byly zmíněné obavy vždy přítomny. Tlak trhů s dluhopisy začal narůstat v roce 2011, kdy vzrostly deficit a nezaměstnanost.

Avšak koncem minulého roku dva faktory napomohly uvolnění tohoto tlaku. Jednak se k moci dostala pravicová vláda premiéra Rajoye příznivě nakloněná škrtům. Ale ještě mnohem větší vliv mělo rozhodnutí Evropské centrální banky zaplavit finanční systém EU více jak bilionem eur určeným na názko úročené úvěry bankám. To dočasně úročení španělských dluhopisů snížilo, nicméně tento efekt už se vyčerpal.

Rajoyova vláda by měla vzkřísit hospodářství s 23% nezaměstnaností a snížit deficit cestou úsporných opatření. Kvůli tomu dereguluje pracovní trh a provádí drastické rozpočtové škrty.

Španělské banky jsou zatíženy obrovským objemem toxických hypoték a některé z regionálních vlád utrácí více, než činí jejich příjmy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7943

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2012