Mezinárodní finanční trhy jsou otřeseny výsledky voleb ve Francii a v Řecku

7. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Asijské burzy v pondělí ráno výrazně poklesly v důsledku výsledků voleb ve Francii a v Řecku, které zvýšily nejistotu ohledně schopnosti Evropy vyřešit svou dluhovou krizi, píše britská Press Association. Francouzská burza hned ráno poklesla o 1,57 procent.

Reportér BBC Gavin Hewitt vysvětlil Hollandovu situaci: "Faktem je, že má-li snížit Francie svůj rozpočtový deficit do roku 2013 na 3 procenta, musí v příštím roce realizovat škrty ve výši 18 miliard euro. Při prezidentské předvolební kampani ve Francii se neřešilo, jak to kandidáti plánují udělat. Před prvním hlasováním promluvil Hollande jazykem levice: "Můj skutečný nepřítel v této bitvě," řekl, "nemá jméno, nemá tvář, nemá stranu... je to svět financí."

Hollande si nemůže dovolit nechat dluh Francie růst. Jeho manévrovací prostor bude velmi omezený. Během prezidentské kampaně varoval Sarkozy, že za Hollandova prezidentství se Francie vydá řeckou cestou a propadne orgii utrácení. Hollandovi poradci si jsou tohoto nebezpečí silně vědomi a už vedli rozhovory s čelnými podnikateli.

Hollande přislíbil učinit svou prioritou stimulaci růstu a ne škrty. Tím zpochybňuje německou verzi řešení krize v eurozóně. Hollande prostě nevěří, že škrty fungují. Jeho první jednání bude s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Chce s ní znovu jednat o finančním paktu pro eurozónu. Merkelová se vyjádřila, že se o finančním faktu nijak jednat nebude. Hollande zdůrazňuje, že "Německo nemá právo rozhodovat o budoucnosti Evropy". Bude se snažit posílit vliv Francie na rozhodování o budoucím směřování EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7276

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2012