Řecko: Levice chce vypovědět smlouvu s EU a MMF o finanční pomoci

9. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Alexis Cipras - lídr levicového bloku Syriza, který vyšel z nedělních voleb jako druhá nejsilnější strana - oznámil, že se pokusí vytvořit koalici založenou na záměru vypovědět dohodu o finanční pomoci založenou na podmínkách Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Podle jeho názoru řečtí voliči "dohodu o půjčce zřetelně anulovali".

Cipras má tři dny na uzavření koaliční dohody a sdělil oběma hlavním stranám, že pokud se chtějí domluvit, musejí odvolat svou podporu plánu úspor.

Evropská komise a Německo prosazují, aby země dodržovaly rozpočtové škrty. Předseda Evropské komise José Manuel Baroso v úterý prohlásil: "To co musejí členské státy udělat je být konzistentní v uplatňování politiky, kterou odsouhlasily."

Avšak poté, co francouzští voliči v neděli vybrali nové prezidenta Francoise Hollandeho, který je zastáncem většího důrazu na prorůstová opatření, se lídři EU mají sejít 23. května k neformální schůzce, na níž budou Hollandeho návrhy projednány.

Německá kancléřka Merkelová Hollandemu napsala, že je "na nás... připravit naše společnosti pro budoucnost a udržitelným způsobem chránit a rozvinout prosperitu."

Finanční chaos v Řecku vyvolal ohromné sociální nepokoje a vedl k hlubeké nedůvěře vůči stranám považovaným za architekty úsporného programu. Lídr středopravicové Nové demokracie Antonis Samaras v pondělí vzdal snahu vytvořit koalici. Jeho strana sice vyšla z voleb nejsilnější, avšak spolu s další tradiční stranou, středolevicovým Pasokem, zaznamenala značné ztráty a oba architekti škrtů nyní nedokážou sestavit vládu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2012