Zda bránit či nebránit vydání Assangeho do Švédska

25. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

K dispozici je podstatně širší škála názorů, než jakou předkládá ve shrnutí "Masmediální hvězdné války" Laurie Penny. Zdá se mi, že většinový konsensus se shoduje na tom, že Assange by se měl zodpovídat z obvinění ze znásilnění, avšak že by měly být vyřčeny záruky, že nebude vydán z politických důvodů do USA.

Vyšla celá řada věcných argumentů, vysvětlujících, proč by zřejmě Assangeho deportace do Švédska byla nebezpečná. Hlavní z nich jsou dva: 1. Švédsko má údajně s USA dohodu o rychlostních deportacích a v minulosti už takto byly dvě osoby do USA vydány. 2. Usuzuje se, že nezávislé právní struktury v Londýně jsou o hodně pluralističtější, rozrůzněnější a vlivnější než ve Stockholmu, takže v Londýně existuje prý o mnoho více mechanismů a stoupenců, na něž se Assange při svém odporu proti deportaci může spolehnout, než by tomu bylo ve Stockholmu. (JČ)

Jedno shrnutí těchto argumentů je ZDE. zajímavé jsou i články Glena Greenwalda v této věci. Greenwalda nedávno získal list Guardian z amerického Salonu.

0
Vytisknout
6564

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012