Proč nekrást, když se to de facto může?

Politikové kradou, protože je nefunkční policie a justice

23. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ačkoli dlouhodobě v zásadě souhlasím s názorem, že neuspokojivé poměry v Česku jsou způsobeny z velké části selháním veřejného mínění, kdy strany jako ODS nebo lidé jako prezident Klaus mají stále značnou podporu veřejnosti, stále více pochybuji o tom, že naši politiku lze nějak obnovit zevnitř větší účastí občanů na dění v politických stranách, jak si to představuje Vojtěch Bednář ve svém blogu "Proč jsou v politice zloději?". Moje odpověď na tuto otázku, zejména ve světle dění v Dopravním podniku hl. města Prahy (DPP), by byla jiná: nikoli z důvodu neúčasti občanů v politických stranách, nýbrž kvůli nefunkčnosti policie a justice. Pokud někdo krade beztrestně obrovská množství peněz z veřejných rozpočtů, a to zdaleka nedělají pouze politici, nýbrž se na tom za jejich účasti podílejí různí podnikatelé, lékaři, úředníci apod., získává značnou ekonomickou moc a nezloději vedle něj vypadají pouze jako neschopní moralisté a blázni. Proč nekrást, když se to de facto může?

To je otázka, která řádí v celé společnosti. Ti, kdo takto získali moc, mají ostatní v hrsti, a nedokážou jim účinně vzdorovat ani takové osobnosti, jako je Bohuslav Svoboda nebo Zdeněk Tůma. Svoboda a Tůma mohou představovat veřejně známé, vlivné, mediálně oblíbené osobnosti, které vstoupily do politiky zvnějšku, aby ji změnily.

Výsledek?

V otázce fungování DPP se proti nim postavily jejich strany ODS a TOP09, které se tak přiznaly, že Svobodu a Tůmu mají pouze jako ikony pro veřejnost a že když jde o obrovský skandál s rozkrádáním veřejných peněz, tak na názor těchto nových osobností zvnějšku vůbec nedají. Už to totiž nejsou novinářské spekulace, je zde trestní oznámení, jehož zpracovatel V. Láska mluví o zločinecké organizaci uvnitř DPP. Láska měl díky řediteli Lichovi a primátorovi Svobodovi přístup k dokumentům z nitra DPP, na jejichž základě trestní oznámení vypracoval.

Bývalý ředitel DPP toto trestní oznámení pak podal a následovalo jeho bleskurychlé odvolání proti vůli Svobody i Tůmy. I Svoboda a Tůma a vůbec kdokoli bude v politice slabý, i kdyby ho/ji voliči podpořili drtivě ve volbách, pokud bude stále de facto legální gigantické rozkrádání veřejných peněz. Trestná činnost se neřeší volbami nebo vyšší aktivitou veřejnosti, nýbrž trestním stíháním a vězením. To tu dosud vůbec nefungovalo. Případ DPP může tak být klíčovým průlomem, pokud by se opravdu podařilo usvědčit a odsoudit velkou, organizovanou zločinnost, spojenou s nejvyššími patry politiky. Něco takového strašně moc potřebujeme jako celá společnost.

Proč jsou v politice zloději? ZDE

Rozhovor s Z. Tůmou v HN ZDE

Dopravní podnik byl krmelec, kam se všichni chodili napást, řekl advokát ZDE

Velmi výmluvný rozhovor s V. Láskou a M. Dvořákem ZDE

0
Vytisknout
11613

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012