Skandální výroky kardinála Vlka

26. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Kardinál Vlk mne velmi zklamal. Až dosud jsem ho považoval za člověka, který může v české římské církvi poněkud vyvažovat asociálnost současného primase Dominika Duky. Jeho přirovnání kampaně sociální demokracie, mířící proti bohatnutí církve z tzv. restitucí, k nacistické nebo stalinské propagandě je naprosto skandální.

Sociální demokracie byla vždy v různých zemích jak bojovnicí proti bohaté a mocné církvi, proti klerikalismu, tak zároveň obětí komunistických, fašistických a zejména nacistických režimů. Je téměř jisté, že sociální demokracii blízký prezident Masaryk, který pojímal moderní dějiny západní Evropy jako boj demokracie s katolickou teokracií, by dnes byl vehementně a v souladu se svým pojetím křesťanství proti církevním restitucím.

Je proto snad masarykismus blízký komunismu či nacismu?

Odborníci na vodní zdroje: svět bude muset přejít na vegetariánskou stravu

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní odborníci na vodní zdroje vydali své dosud nejvážnější varování ohledně globálních zásob potravin. Upozorňují, že obyvatelstvo světa bude během nadcházejících čtyřiceti let zřejmě muset téměř úplně přejít na vegetariánskou stravu, nemá-li docházet ke katastrofálnímu nedostatku.

Lidé získávají dnes 20 procent bílkovin v potravě z výrobků ze zvířat, ale to bude zřejmě muset poklesnout na pouhých pět procent, má-li svět uživit další 2 miliardy lidí, které na planetě Zemi budou žít v roce 2050.

Internet "vede k tomu, že se navzájem neposloucháme"

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Na světové konferenci spisovatelů v Edinburku tento týden vyjádřil tento týden autor Patrick Ness pochybnosti, zda je skutečně pravda, že internet nám dnes umožňuje mnohostranou, tolerantní diskusi. Naopak argumentoval, že podle jeho zkušeností vedl vznik blogosféry k posílení extremistických postojů a názorů. Už se navzájem vůbec neposloucháme. Internet totiž posílil postavení dogmaticky zaměřených aktivistických skupin. Lidé dnes čtou jen ty blogy a ty internetové stránky, které je utvrzují v jejich vlastních názorech. Virtuální komunity, na rozdíl od komunit skutečných lidí, které jsou pod tlakem přijímat kompromisy, mají silnou tendenci organizovat se kolem základen, které potvrzují jejich předsudky.

Mimo jiné je to způsobeno přehnaně častým používáním zájmene "já" v blozích a všeobecně v diskusích na internetu. Internetem se tedy šíří jen zesilované ozvěny dogmatismu. Opravdu nebezpečné jsou stránky provozované lidmi téhož názoru, kteří si ve všem navzájem notují a nikdy je nenapadne posoudit své postoje z opačného úhlu pohledu. Dogmatické a konfliktní postoje, které se šíří na internetu, pak přejímá mainstreamový tisk.

Podrobnosti ZDE

Bývalí izraelští vojáci svědčí o systematickém týrání palestinských dětí

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Více než 30 bývalých izraelských vojáků publikovalo svá svědectví týkající se týrání palestinských dětí během vojenských operací a zatýkání.

Brožura, kterou vydala organizace Breaking the Silence, věnující se vydávání každodenních svědectví o činech izraelské armády na okupovaných územích, obsahuje popisy bití, zastrašování, ponižování, verbálního týrání a fyzického zraňování palestinských dětí. Většina z nich je podezřívána, že házela na izraelské vojáky kamením.

Dvě členky Pussy Riot "uprchly z Ruska"

26. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dvě z pěti členek Pussy Riot, které se účastnily letos v únoru protestu v hlavní moskevské katedrále a které hledala ruská policie, "uprchly z Ruska" a "organizují nové protestní akce mezi zahraničními feministkami", informovala skupina Pussy Riot v neděli na Twitteru. Tři další členky Pussy Riot, jak známo, byly nedávno za protest odsouzeny k dvouletému vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Katolická církev ve Skotsku bojuje proti legalizaci homosexuálních sňatků

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dopis kritizující skotskou vládu za to, že chce legalizovat sňatky homosexuálů, byl přečten v neděli 26. srpna v kostelích všech 500 skotských katolických farností. Katolická církev prohlásila 26. srpen za "celonárodní den manželství" a apeluje na politiky aby "manželství podporovali a nepodvraceli ho". Dopis, čtený během bohoslužeb tuto neděli, žádá, aby katolíci bojovali proti pokusům "nově definovat pojem manželství".

Skotská vláda se vyjádřila, že je správné zavést sňatky pro příslušníky téhož pohlaví, nebude však nutit žádné katolické kněze, aby je prováděli.

Katolícký kardinál Keith O'Brien, předák katolické církve ve Skotsku, minulý týden přerušil v této věci jednání se skotským premiérem Alexem Salmondem. O'Brien charakterizoval homosexuální manželství jako "groteskní podvrácení všeobecně přijímaného lidského práva". Dodal: "To, co církev učí o manželství, je jednoznačné. Je to výlučně svazek mezi mužem a ženou a je nesprávné, aby vlády, politikové či parlamenty chtěly pozměnit nebo zrušit tuto skutečnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syrští vzbouřenci "nalezli 200 mrtvol"

26. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Syrští vzbouřenci obvinili jednotky prezidenta Bašara Assada ze zavraždění desítek osob v městě nedaleko Damašku, které Assadova armáda právě dobyla od vzbouřenců. V domech a v suterénech kolem měsdta Daraya bylo podle aktivistů nalezeno 200 mrtvol, které byly popraveny. Informace nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů, neboť zahraniční novináři nemají do Sýrie přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘED VOLBAMI:

S nebezpečným přechodem nebudeme dělat nic

24. 8. 2012 / Pavel Kelly-Tychtl

čas čtení 5 minut

Ozývám se po delší době, píše Pavel Tychtl. Tentokrát po návratu z dovolené v Čechách. Již několik let sleduji nebezpečnou situaci na přechodu pro chodce v Chýnově - přechod je na hlavním náměstí, kterým prochází hlavní tah na Jihlavu. Obrátil jsem se na starostu Chýnova - připojuji korespondenci. Reakce myslím, dobře ilustruje současnou situaci v Čechách - apatii občanů na jedné straně a neschopnost a aroganci představitelů veřejné správy na straně druhé.

Anglie má obdobný průšvih s maturitami jako Česko

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Školy budou žalovat státní školské úřady za změnu známkovacích pásem

Kontroverze týkající se maturitních zkoušek v Anglii (GCSE) nebývale zintenzivněla. Ředitelé středních škol požadují přeznámkování všech písemných zkoušek z angličtiny, kterým se letos podrobili maturující angličtí studenti.

Británie ujistila Ekvádor, že neprovede razii na jeho velvyslanectví v Londýně

26. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Británie zrušila hrozbu provést razii na ekvádorském velvyslanectví v Londýně a zatknout Juliana Assangeho, který se tam skrývá. Uvedl to v sobotu ekvádorský prezident Rafael Correa. "Považujeme tento politováníhodný incident, po vážné diplomatické chybě, učiněné Británií, kdy se vyjádřila, že vstoupí na půdu našeho velvyslanectví, za ukončený," řekl Correa.

Ekvádorská vláda vydala prohlášení, že obdržela "sdělení z britského ministerstva zahraničí, v němž se praví, že neexistuje hrozba, že by Británie vstoupila na půdu velvyslanectví".

Ekvádor, který poskytl Assangemu politický azyl, požadoval, aby britská vláda zrušila svou hrozbu provést razii na velvyslanectví, což se nyní stalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemřel Mojmír Povolný

25. 8. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 2 minuty

V úterý 21. srpna zemřel v Appletonu, ve státě Wisconsin, USA, profesor JUDr. Mojmír Povolný Ph D. V listopadu by se byl dožil 91 let. Většinu z nich strávil v exilu jako vědec - politolog hlavně na universitě v Appletonu, ve Wisconsinu, kde také zemřel a usilovnou prací jak v Radě svobodného Československa (RSČ), tak ve Společnosti pro vědu a umění (SVU).

Po dobu mé činnosti v mnichovské redakci rozhlasu Svobodná Evropa jsem byl tamním organizátorem činnosti obou exilových organizaci a úzce jsem s Mojmírem spolupracoval. Poznal jsem ho jako vzdělaného pracovitého člověka a zaníceného, aktivního Čechoslováka.

Dva mrtví a osm raněných ve špičce na Manhattanu

24. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Při přestřelce nedaleko Empire State Building na Manhattanu v New Yorku byly usmrceny dvě osoby a osm dalších bylo zraněno. Střelce údajně usmrtila policie. Uvedla, že zaměstnanec, kterému bylo sděleno, že je propuštěn, zastřelil kolegu. Několik osob bylo zřejmě zasaženo kulkami, které vystřelila policie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Breivik vyhrál

25. 8. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Před asi dvanácti léty přijel do České republiky jeden z náměstků ministra vnitra mongolské vlády. Zajímal se o nějaké obchody ve svém oboru a mimo jiné se chtěl také seznámit s vězeňstvím a českou penologií obecně. Myslím, že to byly Valtice, které mu ukázali.

Na zpáteční cestě mongolský generál ponuře mlčel, a když se ho konečně otázali, jak mám dojmy, odfrkl a pravil: Co to bylo? Lázně? U nás zavíráme lidi do vězení proto, aby se tam už nikdy nechtěli vrátit, ne aby si tam pěkně odpočinuli.

Masmediální hvězdné války

25. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Laurie Penny publikovala promyšlené texty věnované zavádějícím stereotypům spojeným s kauzou Juliana Assangeho ZDE, ZDE a ZDE. Opřena o statistická data i draze zaplacenou osobní zkušenost explicitně vyjádřila nesouhlas se skandální volbou, který část obhájců Assangeho veřejnosti vnucuje: Že totiž buď věříte v nezávislou žurnalistiku, nebo v tvrzení, že je západní společnost prostoupena bagatelizovaným a banalizovaným sexuálním násilím.

Zda bránit či nebránit vydání Assangeho do Švédska

25. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

K dispozici je podstatně širší škála názorů, než jakou předkládá ve shrnutí "Masmediální hvězdné války" Laurie Penny. Zdá se mi, že většinový konsensus se shoduje na tom, že Assange by se měl zodpovídat z obvinění ze znásilnění, avšak že by měly být vyřčeny záruky, že nebude vydán z politických důvodů do USA.

Vyšla celá řada věcných argumentů, vysvětlujících, proč by zřejmě Assangeho deportace do Švédska byla nebezpečná. Hlavní z nich jsou dva: 1. Švédsko má údajně s USA dohodu o rychlostních deportacích a v minulosti už takto byly dvě osoby do USA vydány. 2. Usuzuje se, že nezávislé právní struktury v Londýně jsou o hodně pluralističtější, rozrůzněnější a vlivnější než ve Stockholmu, takže v Londýně existuje prý o mnoho více mechanismů a stoupenců, na něž se Assange při svém odporu proti deportaci může spolehnout, než by tomu bylo ve Stockholmu. (JČ)

Jedno shrnutí těchto argumentů je ZDE. zajímavé jsou i články Glena Greenwalda v této věci. Greenwalda nedávno získal list Guardian z amerického Salonu.

Ještě pro nostalgiky toužící po husákovské době

25. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zhlédl jsem v těchto dnech ze studijních důvodů celý Dietlův televizní seriál Žena za pultem (Československá televize, 1977). Je to chytrá a dobře napsaná, účinná prorežimní propaganda, velmi efektivně ho legitimizovala. Paulina Brenová píše ve své knize Greengrocer and his TV, že Jaroslav Dietl Husáka a jeho režim svými seriály ze sedmdesátých let zachránil. Zřejmě je to pravda, k věci se vrátím.

Jde mi však tentokrát o něco jiného. Čtenáře, kteří mi píší, že na rozdíl od dneška vládl před rokem 1989 v Československu ekologický ráj, kdy ovzduší nebylo znečištěné a potraviny byly zdravé (o přemíře nitrátů a polychlorovaných bifenylů a rakoviny u dobytka Rudé právo nepsalo), bych chtěl upozornit na přiložený záběr. Vladimír Menšík v něm jede v úvodu k desátému dílu Ženy za pultem novým automobilem kolem zaparkovaných autobusů ke svému supermarketu. Jde o říjnovou scénu, tedy žádné sypání písku a soli na zledovatělou vozovku! To, jaký byl v Praze stav ovzduší, můžete posoudit ze stavu zaparkovaných autobusů. Televizní seriál je pečlivě vyrobenou propagandou, ale umýt ty autobusy z normální ulice už produkční seriálu nenapadlo: prostě jim ta strašná špína ani nepřišla, bylo to pro ně normální.

K tomu dodává Vladimír Šmídl: K obraně normalizačního režimu nemám zvláštní důvod, ale budiž řečeno, že například rakovina jater hovězího dobytka byla zmiňována alespoň v článku v časopise Vesmír (polovina 80. let)včetně jejího rychlého nástupu u dobytka a původu v plísni aspergillus flavus, která kontaminovala olejné pokrutiny, podstatnou složku krmiva.Upozorňovalo se, že ani tepelnou úpravou karcinogenní účinky z jater a mléka nemizí. Zdrojem aflatoxinů (z uvedené plísně) u lidí byly zejména oříšky kešu a sušené mléko, pracoviště, které to zjistilo, pracovalo v Hradci Králové. V jiném čísle byla popsána iniciativa lékařů, kteří svépomocí postavili odradonovací doplněk vodárny v Bílé Třemešné , kde zjistili nápadný výskyt nekuřácké rakoviny . Takže informace se směly svobodně šířit...ale v časopise , který četlo asi tak procento lidí.Tak nevím jestli bych to dvacetiletým srozumitelně vysvětlil...

Jan Čulík: Ano, pan Šmídl vysvětlil důležitou věc, že totiž komunistický režim fungoval v jakýchsi vlnách a nebyl po celých čtyřicet let stejnou, černou, tupou érou útlaku. Nejdrastičtější a nejhysteričtější byl v letech 1948-1953 (což ovšem v Čechách už málokdo nepamatuje a "svědectví" o té době v médiích bývají čistě formální a stereotypizovaná). Normalizace byla nejhorší ve svých prvních patnácti letech, po roce 1970 se prováděly rozsáhlé politické čistky, v letech 1977-1984 vládla hysterie proti Chartě 77 a pak šílený strach Husákova režimu z liberalizace v Polsku, kde v roce 1981 získalo vliv nezávislé odborové hnutí Solidarita. Od roku 1985 vrazil do hrudi Husákova režimu nůž zrádně sám Sovětský svaz v důsledku Gorbačovovy perestrojky. Největší pomstou husákovským starcům byla skutečnost, že ruská televize, jejíž program byl tehdy k dispozici i v Československu, začala vysílat otevřené debaty proti komunistickému útlaku a začala přehrávat, tentokrát v ruštině, československé Pražské jaro z r. 1968. Tedy se jim pod rukou proměnila ve Svobodnou Evropu a nebylo v moci československých papalášů to zastavit. Konec konců od listopadu 1988 zakázal Gorbačov rušení i Svobodné Evropy... Režim od roku 1985 byl skutečně o něco málo liberálnější než předtím a částečné údaje o ekologickém znečištění potravin se dostaly občas i do okrajových publikací.

Kniha pro "optimisty", aneb O peníze jde až v první řadě

24. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

KD│ Když Zdeněk Mlynář svého času v Rakousku sepisoval studii Krize v sovětských systémech od Stalina ke Gorbačovovi, nacházel se v opravdu unikátních podmínkách: Bývalý insider komunistické moci, který ale každou existenční a psychologickou závislost na ní již překonal a mohl si dovolit vidět i to, co ti "v břiše velryby" museli přinejmenším z důvodu uchování duševní rovnováhy přehlížet. Mike Lofgren je na tom velmi podobně: Téměř třicet let se v barvách Republikánské strany zabýval v Kongresu rozpočtovou problematikou a když odešel do penze, mohl si dovolit sepsat, čeho byl přitom svědkem.

Palimpsest jako art brut

24. 8. 2012 / Bruno Solařík

čas čtení 4 minuty

Po celém světě se na okamžik rozšířily okolnosti skandálu s malbou Ježíše Krista na zdi kostela Santuario de Misericordia (Svatyně milosrdenství) v aragonském městečku Borja, ležícím na severu Španělska.

Na konci 19. století provedl malíř Elías García Martínez, profesor výtvarné akademie v nedaleké Zaragoze, po stranách oltáře dvě malby, z nichž ta vlevo zobrazuje scénu Ecce Homo, tedy portrét Krista v okamžiku setkání s Pilátem Pontským.

Chcete pracovat v Americe na univerzitě? Zapomeňte na to

24. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Účastnila jsem se nedávno vědecké konference antropologů v Montrealu, píše dr. Sarah Kendziorová, antropoložka s doktorátem z Washington University. Letenka stála 650 dolarů, 400 dolarů jsem zaplatila za ubytování ve "studentském" hotelu, 70 dolarů za členství v organizaci pořádající konferenci a 94 dolarů za vstupné. Ty poslední dvě platby jsou "zlevněné" platby pro studenty. Kdybych byla nezaměstnaná nebo jen na část úvazku zaměstnaná vědkyně, platila bych dvojnásobek.

Jeden řečník za druhým na konferenci běduje nad vykořisťovatelskou praxí současného neokonzervativního univerzitního modelu. Kamarádka sedící vedle mne mi zaklepe na rameno: "Utratila jsem za tuto konferenci skoro celý svůj plat."

K čemu je megabyznys vrcholového sportu?

24. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že téměř bezprostředně po skončení olympiády v Londýně je to symbolická zpráva: cyklista Armstrong, sedminásobný vítěz Tour de France, vzdal svůj boj s Americkou antidopingovou agenturou (USADA), i když nebyl dosud nikdy oficiálně usvědčen z braní dopingu. Nejspíše přijde o všechny své tituly. Je poměrně výmluvné, jak uvádí zdroj níže, že v letech 2000, 2001 a 2003 jako druhý za Armstrongem skončil Němec Ullrich, který se po konci závodní kariéry k dopingu přiznal. Myslím, že Armstrongovo rozhodnutí vzdát boj s USADA lze těžko interpretovat jinak než jako přiznání, i když Armstrong stále trvá na tom, že je nevinný.

HOSPODÁŘSKÉ NOVINY:

James Joyce napsal "Odysseu"

24. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve skutečnosti napsal experimentální román Odysseus.

(Sken stránky byl pořízen v pátek 24. 8 ve 14.20.)

Zdroj: ZDE

Breivik odsouzen na 21 let

24. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Anders Behring Breivik, norský pravicový extremista byl odsouzen na 21 let do vězení. Soud dospěl k závěru, že při vraždění byl při smyslech. Obvodní soud v Oslu uvedl v rozsudku, že třiatřicetiletý vrah nebyl v psychotickém stavu, když loni v červenci zavraždil 77 osob včetně desítek mladých lidí na letním politickém táboře. Další 242 osob bylo při jeho vraždění zraněno.

Rozsudkem bude Breivik nadšen - obával se, že ho soud prohlásí za blázna. Tvrdí, že vraždění bylo "kruté a nutné", aby zachránil Norsko před muslimy.

Breivik zřejmě stráví svůj život ve vězení. Nejdelší vězeňský trest, jaký mohou norské soudy uvalit, je sice jen 21 let, ale Breivik může být odsouzen k "preventivnímu věznění", které může trvat tak dlouho, jak dlouho bude považován za nebezpečného pro společnost.

Většina Norů si přála, aby byl Breivik shledán normálním a musel se zodpovídat ze svých činů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co na to paní Sobotka?

24. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

Kandidatura na prezidenta dělá z člověka užitečného odborníka na všechno. Přemysl Sobotka, kandidát ODS, se pustil do reformy české gramatiky. Vadí mu koncovka -ová u ženských příjmení, zvlášť cizích. ""Kolikrát se stane, když je třeba v Česku vyhlašována vítězka, tak ani neví, že se mluví o ní," zlobí se Sobotka podle serveru Novinky.cz na nešťastnou koncovku.

Sobotka, nadaný češtinář od přirození, na to kápl. Počešťování jmen, ba počešťování vůbec, je zločin. Taková Alžběta II. by se v českých Televizních novinách mohla jednou rovněž nepoznat. Říkejme jí Elisabeth! A co obyvatelé světových měst? Paříž je patvar, v textu pro Francouze nerozeznatelný. Angličany mate Londýn, Němce Mnichov. Pojďme se shodnout na Paris, London a München. Je uklidňující vědět, že kandidát na českého prezidenta nehodlá dávat češtině v českých textech žádnou protekci.

Řecký premiér Samaras žádá Merkelovou o víc času

24. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Řecký premiér Antonis Samaras jedná dnes s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a žádá víc času pro provádění dalších škrtů. Po jednání s Merkelovou bude také jednat s francouzským prezidentem Hollandem. Merkelová a Hollande jednali ve čtvrtek a naléhali na Samarase, aby škrty provedl bezodkladně, jinak Řecko nedostane záchranné půjčky.

Podle pátečního listu Independent usiluje americký prezident Obama, aby se Řecko udrželo v eurozóně do podzimních amerických prezidentských voleb, protože by dřívější odchod Řecka z eurozóny poškodil Obamovy volební šance.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Za co, Pane Bože, za co?

24. 8. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Portál iDNES.cz píše o opravdu neskutečném záměru dozorčí rady ČD, podle kterého hodlá v září rozhodnout o nové výši platů vedení ČD.

Tento krok mi připadá, jako bychom byli v zemi, která oplývá strdím a mlékem, tedy bohatým, na dovozu nezávislém zemědělství, kde převládá blahobyt, spokojenost, vyrovnaný státní rozpočet s miliardovými přebytky, kde bezvadně fungují a prosperují dopravní společnosti jak letecké, tak především železniční, kde ani náhodou neexistuje nezaměstnanost, bezdomovectví, sociální nedostatečnost, kde jsou platy a mzdy jedny z nejvyšších v rámci EU, kde důchodci pobírají svůj zasloužený důchod ve výši 60% svého platu, v zemi, která nezná pojem tunel, korupci, kmotr, lichvu, krádeže, loupeže, podvody, mafii, vraždy, ve státě, který má zajištěné bezplatné a kvalitní zdravotnictví a zajištěnou zdravotní péči bez poplatků, rozvinuté školství, vyspělou kulturu, vybudovanou síť vysoce kvalitních dálnic, kde mají policisté nadprůměrné platy, bezvadně fungující justici, kde máme vládu, která je oddaná svým občanům, prezidenta, který je ten nejlepší z nejlepších osobností státu a nezajímají jej pera, klimatologie a nevměšuje se do práce vlády a politických stran. Prostě, že žijeme v zemi zaslíbené. Proč všechny ty zbožné superlativy?

Soustřeďme mysl politiků projednou na něco opravdu závažného

Prosazujme projekt kulturní diplomacie středoevropských zemí v širším světě

23. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Jsme všichni zahlceni denními informacemi a okamžitou politikou, většinou vlastně jenom reagujeme na to, co se děje, napadlo mě, jestli bychom se neměli vážněji a dlouhodoběji zamyslet nad některými strategickými věcmi.

Zkusme přimět politiky, aby dali podporu myšlence, že by se aspoň některé středoevropské země měly ve středně či dlouhodobé perspektivě spojit a vytvořit - jak říkávala Stb, "ve vlastním zájmu" na Západě institut(y) středoevropských studií, jak to udělal před sto lety v Londýně Masaryk.

Nejde mi o žádnou propagandu, ale o seriozní, kritický výzkumný ústav, který by prostě komunikoval způsob myšlení zemí středovýchodní Evropy.

Proč? Ze zájmu o vlastní přežití. Dneska to nevypadá zatím tragicky, ale jak víme ve stále nestabilnější Evropě, co bude za deset patnáct let? Kdy by býval r. 1932 předvídal, že za deset let budou v Evropě vražděni židé po milionech?

Byl jsem v červnu v Paříži na konferenci na českém velvyslanectví, která se zabývala právě tímhle. Pan velvyslanecký rada Czerny poukázal na to, že Česko nemá ve Francii v populaci Francouzů už žádné strategické spojence. Když Sarkozy brojil v médiích proti tomu, aby Česko převzalo předsednictví EU, velvyslanectví nenašlo JEDINÉHO Francouze, který by řekl v médiích, neblbněte, Česko není zase taková země, jíž by tolik čouhala sláma z bot.

K tomu: ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence ZDE

Štefan Švec: Praha? Neznám

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tuší dneska ještě někdo, kdo to byl Ernest Denis? Člověk, po kterém pojmenovali první veřejný park v Brně, nádraží Praha-Těšnov a pražský Francouzský institut?

Historik Ernest Denis (1849 až 1921) založil na Sorbonně katedru slavistiky, odbornou revue La nation tcheque a přesvědčil francouzskou vládu, aby ustavila Národní školu východních jazyků s katedrou jazyka českého. Triumfem jeho celoživotního úsilí byl vznik Československa, na kterém úzce spolupracoval s triem MaBeŠte.

Kompletní článek ZDE

28144

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Slunící se výřivka třetího tisíciletí

24. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Mají-li mladší generace co závidět nám, dnešním třicátníkům a starším, pak je to fakt, že jsme vyrůstali v době, kdy hrubá gramatická chyba v práci žáka druhého stupně byla šokující a tatáž ve veřejném prostoru nemožná. Na to první dohlížely daleko méně než dnes zpochybňované autority učitelů, na to druhé redakční, nakladatelští a komunální korektoři. Dnes žijeme ve společnosti, pro niž je normální několikanásobně předražit veřejnou stavbu oproti skutečným nákladům, zato zaměstnat profesionálního korektora je bráno jako přílišný luxus. A tak se dnes místo slunicí (sloužící ke slunění) terasy a vířivky můžeme v bazénu setkat se slunící (se) terasou a excentrickou přezdívkou samice výra...

Za fotografii děkuji panu Radku Kujínkovi.

Bulvární deník The Sun otiskl "ve veřejném zájmu" fotografie nahého prince

24. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Poradci anglického prince Charles hrozili tisku soudním stíháním, pokud budou publikovat fotografie nahého prince Harryho z party u biliárového stolu v jednom hotelu v Las Vegas. Fotografie nejprve vydal americký bulvární server TMZ, jemuž je zřejmě prodala jedna účastnice, kterou včera ostře kritizoval v deníku Daily Telegraph jiný účastník party v Las Vegas, přítel prince Harryho Arthur Landon, milionář, jemuž tatínek, obchodník se zbraněmi, odkázal jmění ve výši 200 milionů liber. Landon dívku, která fotografie prodala za 10 000 dolarů, označil za "zrádkyni".

Britský bulvární deník The Sun nejprve ve čtvrtek na titulní straně otiskl napodobeninu nahé fotografie prince Harryho, fotografii dvou mladých nahých lidí ve stejné pozici, jakou zaujal princ Harry. V pátek však The Sun otiskl i původní fotografii. Hájí se veřejným zájmem a tím, že je absurdní, aby fotografie na internetu zhlédly miliony lidí, avšak nebylo možné je publikovat v "našich nejpopulárnějších novinách".

Poznámka ke vzdělanosti

24. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi krátkou reakci na článek pana Novotného o důležitosti vzdělávání a učitelů pro společnost. Naprosto souhlasím s tím, že vzdělání je zásadní věc, zejména v době tak překotných civilizačních změn, jako je ta naše. Nicméně představa, že masy lidí a vlastně i masy učitelů budou nějak výrazně vzdělané, je asi iluzí. Vzdělaní by měli být především ti, kdo učí na vysokých školách, kdo představují opravdové akademické elity. Ti potom mohou přenášet své vzdělání na další lidi, fascinovat nadané studenty, přimět je k tomu, aby se vzdělávali sami (jako nedávno zesnulý sociolog Petrusek).

Ruské ministerstvo zahraničních věcí:

Západní reakce na odsouzení Pussy Riot je "střet civilizací"

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Napsal to na stránkách ruského ministerstva zahraničních věcí mluvčí ministerstva Alexander Lukaševič. V prohlášení se praví:

"Postmoderní Západ často zapomíná na křesťanské kořeny Evropy. City věřících jiných náboženství často nejsou respektovány, protože se usuzuje, že náboženství omezuje demokracii.

Stoupenci Pussy Riot v Kolíně nad Rýnem "mohou dostat až tři roky"

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tři maskovaní sympatizanti ruské punkové skupiny Pussy Riot narušili v neděli dopoledne v Kolíně nad Rýnem v tamějším dómu bohoslužby. Světící biskup Heiner Koch zůstal při narušení bohoslužby stát u oltáře. Dva muži a žena v pestrých kostýmech byli za několik minut z katedrály vytlačeni. Biskup uvedl, že se bude za ruskou Pussy Riot i za tyto tři demonstranty modlit. Kolínská policie uvedla, že proti demonstrantům bylo zahájeno trestní stíhání. Mohou být odsouzeni až na tři roky do vězení anebo dostat pokutu.

Podrobnosti v němčině ZDE

Murdochova dcera kritizovala podnikatelské metody svého otce a bratra

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Elisabeth Murdochová, druhá dcera australského mediálního magnáta Ruperta Murdocha, vlastníka globálního mediálního impéria News Corporation, kritizovala v hlavní přednášce na právě probíhajícím televizním festivalu v Edinburku podnikatelskou praxi svého otce a bratra. Zdůraznila, že lidskost je důležitější než zisky, a kritizovala News Corporation svého otce za to, že funguje bez etických hodnot. Murdochová argumentovala, že skandál s ilegálním pronikáním do mobilních telefonů celebrit, za což jsou nyní trestně stíháni vysocí pracovníci Murdochovy firmy, byl důsledkem skutečnosti, že firma neměla "pevný soubor hodnot založených na jasném programovém prohlášení".

Egyptský novinář zůstane ve vězení. USA jsou znepokojeny

24. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Egyptský soud ve čtvrtek rozhodl, že vydavatel opozičního listu Al-Dustúr Islam Afifi zůstane ve vazbě až do 16. září. Afifi je obviněn z šíření "falešných zpráv" a "vyvolávání nepořádku". Spojené státy v souvislosti s touto kauzou i s kauzou jiného opozičního novináře Tavfika Okaši vyjádřily obavy o stav demokracie v zemi.

Důvěra francouzské veřejnosti v prezidenta klesá

24. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tři měsíce po zvolení ztrácí francouzská veřejnost důvěru v nového prezidenta Francoise Hollandeho. Dnes zveřejněný průzkum ukázal, že lídr země s druhou nejsilnější ekonomikou eurozóny čelí sílící kritice.

Debatní klub

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Člen Národního registru poradců České republiky, pracující jako poradce managementu ve sféře obnovitelných zdrojů a současný mluvčí ProAlt -- iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ Jiří Šteg debatuje s jedním ze zakladatelů finančně poradenské společnosti Partners, členem Národní ekonomické rady vlády, Pavlem Kohoutem na témata budoucnost demokracie.

Jaký má smysl členění na pravici a levici? Jsou individuální či skupinová práva nedotknutelná? Je nedotknutelné soukromé vlastnictví? Lze omezit a eventuálně jak propojení státu a korporací? Proč v současnosti prohráváme se zeměmi s nižší až nulovou mírou demokracie?

Syrské jednotky znovu obsadily centrum Aleppa

24. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Sýrie ve čtvrtek prohlásila, že je připravena spolupracovat s novým vyslancem OSN Lakhdarem Brahímím. Údajně doufá, že to připraví cestu k "národnímu dialogu". Ve stejný den armáda po těžkých bojích obsadila tři křesťanské čtvrti v centru Aleppa a probíhaly boje i na jižních předměstích Damašku.

V Libanonu znovu propukly sektářské boje

24. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

V návaznosti na násilí v sousední Sýrii znovu propukly boje v libanonském Tripolisu a porušily tak příměří dohodnuté místními představiteli ve středu. Nejméně jedna osoba byla zabita při střetech příznivců a odpůrců syrského prezidenta Asada, které pokračovaly už čtvrtým dnem.

Cestující donucena zaplatit Ryanairu 7500 Kč za vytištění pěti palubních vstupenek

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Stížnost Angličanky Suzy McLeodové ohledně "neférového" poplatku od kontroverzní "levné" letecké společnosti Ryanair podpořilo na Facebooku více než 350 000 lidí.

Společnost Ryanair, která mimochodem létá i z Brna do Londýna, vyžaduje, aby si cestující vytiskli doma palubní vstupenku, než přijdou na letiště. Když se dostaví na letiště bez vytištěné palubní vstupenky, zaplatí za její vytištění 60 liber (1800 Kč) v Británii a 60 euro na evropských letištích.

Dne 15. srpna letěla Suzy McLeadová se čtyřmi dalšími členy své rodiny s Ryanairem ze Španělska do Anglie. Palubní vstupenky si nevytiskla, ale přinesla je na letiště ve formátu PDF ve svém mobilním telefonu. Letecká společnost ji donutila zaplatit celkem 300 euro za vytištění pěti palubních vstupenek.

Napsala o tom stížnost na Facebook a do pěti dní ji podpořilo 358 000 lidí, z nichž 18 000 připsalo další katastrofické zkušenosti s firmou Ryanair.

Pokrytectví Západu ohledně Pussy Riot je neuvěřitelné

23. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Jak by asi reagovala Británie, kdyby Moskva, Singapur nebo Teherán protestovaly proti uvěznění demonstrantů od londýnského Cenotaphu?

Kdokoliv, kdo v Anglii a ve Walesu dnes vlastní nezvládnutelného psa, může být odsouzen do vězení až na půl roku. Pokud váš pes někoho zraní, maximální vězeňský trest pro vás jsou až dva roky. Nemám pro držitele psů sympatie, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. Avšak britský ministr pro životní prostředí a záležitosti venkova si v květnu stěžoval, že je ve vězení méně než dvacet lidí za "nebezpečné trestné činy spáchané psy". Rada pro rozsudky nařídila soudům aby trestní hranici zvýšily na dva roky, "aby to vyslalo signál."

Stejný postoj motivoval před rokem britské soudce, aby odsoudili do vězení 1292 mladých lidí za to, že ukradli během srpnových nepokojů v anglických městech ze supermarketu láhev s vodou, tenisky anebo posílali po internetu idiotská povzbuzování k nepokojům. Soudci zničili život stovkám mladých lidí, stálo to obrovské peníze z kapes daňových poplatníků a obětem to nic nepřineslo. Nemám žádné sympatie ani pro tyto lidi, avšak, zase, zpolitizovaná reakce soudů na trestné činy byla zcela nepřiměřená.

Proč nekrást, když se to de facto může?

Politikové kradou, protože je nefunkční policie a justice

23. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ačkoli dlouhodobě v zásadě souhlasím s názorem, že neuspokojivé poměry v Česku jsou způsobeny z velké části selháním veřejného mínění, kdy strany jako ODS nebo lidé jako prezident Klaus mají stále značnou podporu veřejnosti, stále více pochybuji o tom, že naši politiku lze nějak obnovit zevnitř větší účastí občanů na dění v politických stranách, jak si to představuje Vojtěch Bednář ve svém blogu "Proč jsou v politice zloději?". Moje odpověď na tuto otázku, zejména ve světle dění v Dopravním podniku hl. města Prahy (DPP), by byla jiná: nikoli z důvodu neúčasti občanů v politických stranách, nýbrž kvůli nefunkčnosti policie a justice. Pokud někdo krade beztrestně obrovská množství peněz z veřejných rozpočtů, a to zdaleka nedělají pouze politici, nýbrž se na tom za jejich účasti podílejí různí podnikatelé, lékaři, úředníci apod., získává značnou ekonomickou moc a nezloději vedle něj vypadají pouze jako neschopní moralisté a blázni. Proč nekrást, když se to de facto může?

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Sex prodá všechno

23. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta



Specialitou našich luhů a hájů jsou dvojsmyslné reklamy se sexuálním podtextem. Nezáleží na tom, zda jde o reklamu na sbíječky, dovolenou či kečup (jako v případě uvedené televizní reklamy - která hnusně redukuje lásku čistě na fyzický sex). Sex prodá všechno. Není divu, že právě v naší zemi byla pro tuto kategorii reklam založena speciální soutěž Sexistické prasátečko, pro niž jsme v tomto Koutku už dříve objevili několik kandidátů ZDE ZDE.

Za inspiraci děkuji pánům Václavu Kohnovi a Martinu Šilhovi.

Čeká před ekvádorským velvyslanectvím na Assange 50 policistů kvůli podezření ze znásilnění?

23. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Může opravdu někdo vážně věřit tomu, že by se kontroverze ohledně vydání Assange do Švédska stala globálním problémem, že by britská vláda vydala svou idiotskou hrozbou, že provede razii na ekvádorské velvyslanectví v Londýně anebo že by budovu vyslanectví obklopily desítky policistů, lezli by po požárním žebříku a hlídali by každé okno, kdyby šlo skutečně jen o muže, který má být vydán do Stockholmu kvůli obvinění ze sexuálních trestných činů? ptá se v deníku Guardian Seamus Milne.

Uvědomme si, prosím, že WikiLeaks zveřejnily před dvěma lety explozivním způsobem tajné americké vojenské zprávy a statisíce diplomatických depeší. Zpřístupnili lidem zdrcující důkazy o amerických válečných zločinech a o spiknutí s popravčími četami v Iráku, o machinacích a lžích amerických válek a spojenců, o ilegálním americkém špehování činitelů OSN - a samozřejmě také množství informací o zkorumpovanosti státních úředníků a podvádění v zemích po celém světě.

Nová šlechta

23. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pouliční bonoví bankéři a ekonomičtí poradci v nehybném socialismu, nyní však úspěšní kapitálisti! Peněžní šarlatánství se vyplácí. Před lety jsem seděl ve Sloveniji u přítele na zahradě, u plotu zastavil nový naleštěný bavorák, vystoupil albánský dodavatel marek, přivezl do regionu prachy na výměnu -- chlapi makali v Německu, doma stavěli baráky a potřebovali napumpovat řemeslníkům finanční injekce.

Ten dodavatel se zeptal, kolik přítel žádá, pak stiskl mezi prsty bankovky a položil je na stůl -- brilantní technika! Suma seděla. V prapočátku, jak mi řekl později přítel, přijížděl bankéř v otřískaném auťáku, bankovky počítal po jedné, potil se, koktal... a náhle se naučil, jak proplachtit životem, hamonit, něco znamenat, vyvarovat se intelektuálních fosílií dřepících v kavárnách s nápady za korunu...

Omezme moc zbývající supervelmoci

23. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Soudce Ben Emmerson, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a boj proti terorismu, vznesl tento týden požadavek, aby Spojené státy dovolily nezávislé vyšetřování svého užívání bezpilotních letadel, anebo bude OSN muset zasáhnout. Spojené státy tvrdí, že tato bezpilotní letadla se zaměřují na extremisty, ale podle studie Úřadu pro investigativní novinářskou práci, bylo v Pákistánu leteckými údery americkými bezpilotními letadly usmrceno něco mezi 282 a 585 civilisty. Při jednom takovém leteckém úderu v severním Waziristánu r. 2009 zemřelo několik vesničanů ve snaze zachránit oběti předchozího leteckého úderu.

Podle amerického velvyslance v Pákistánu Sherry Rehmana "radikalizuje válka vedená bezpilotními letadly prosté vojáky, kmeny i celé vesnice v našem regionu". Po nejnovějším leteckém úderu tento týden konstatovalo pákistánské ministerstvo zahraničí, že americké letecké údery jsou "porušováním suverenity Pákistánu, jeho územní celistvosti a jsou v rozporu s mezinárodním právem". Pákistánský parlament schválil rezoluci, odsuzující válku vedenou americkými bezpilotními letadly. Obamova vláda provádí drsnou ozbrojenou agresi, míní komentátor listu Independent Owen Jones.

Panoptikum státu českého

23. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Stalo se již pravidlem, že to, co je servírováno veřejnosti na talíř, má punc té nejryzejší selekce. Nejinak je tomu i v případě "zločinců TOP10" (ostatně, mohl by to být zajímavý nápad pro vznik nové politické strany). Zatímco veřejnost spílá D. Rathovi a přeje mu, aby si vazbu užil co nejvíce, muž, o němž se zdaleka tolik nemluví, je již na svobodě a nemusel dát na kauci ani korunu. Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic, Michal Hala, se publicitě na rozdíl od exhejtmana Ratha netěší, a jeho osud zřejmě českého občana tolik nezajímá -- aneb co oči nevidí, to srdce nebolí.

Jakým způsobem společnost prochází zásadními proměnami?

23. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

NIkoliv "racionálně". Když jsou lidé konfrontováni s překvapivými událostmi, jimž nerozumí, snaží se rychle najít odpovědi, které jim dávají smysl, ať už jsou stavu světa přiměřené, nebo ne. Vědomí že nalezli odpověď - i když je to třeba falešná odpověď - u nich vede k vyplavování chemikálií, jež v mozku způsobují blažené pocity. Proto jsou lidé závislí na jednou přijatém obrazu světa podobně jako na droze a nebývají ochotni se ho vzdát.

Za charakter dnešní společnosti mohou učitelé

23. 8. 2012 / Jan Novotný

čas čtení 3 minuty

"Vedením aktivit mladé generace společnost rozhoduje o své budoucnosti. Protože děti kterékoliv doby budou o něco později tvořit její společnost, charakter této společnosti bude z velké míry odzrcadlovat směr, kterým se ubíraly dřívější aktivity dětí. Tento kumulativní pohyb vpřed k pozdějším důsledkům označujeme pojmem růst."

John Dewey, Democracy and Education

Blíží se nový školní rok a učitelé, přeživší požadavky a důsledky různých RVP, ŠVP, nudných školení, zpackaných státních experimentů a různých plošných testování, s obavami hledí do budoucnosti. Mají strach o živobytí. Strach z osekaných výplat či propouštění. Strach z výsledků různých testů a jejich dopadů na budoucnost jejich školy. Strach z arogantních inspektorů, rozčilených ředitelů, rodičů a drzých dětí. Ví se, že strach není nejlepší rádce či motivátor. Strach vyčerpává, ubíjí a posléze vyvolává apatii.

Politické bourárny v pivní republice

23. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Bourárny mocných partajních špiček vynikají údernickým tempem. Jen na porážce porazí vyhlédnutý kus, je naporcován, rozřezán randžíráky, osekán, přepilován -- a dán do žurnalistické prodejny v nabídce v cenách výseku!

Arogance mocných není nic nového pod sluncem. Kdo vzpomene památný den, kdy se sešla špička LM a hlasovala o zásadních věcech krátce před revolučním šmirglovým sametem? Tehdy si jeden anonymní člen dělnického předvoje dovolil nezvednout ruku pro zásadní myšlenku a... a tehdejší bafuňka, rozkošný a vzdělaný Štěpán optal se u předsednického stolu: Co je to za vola? Dovolit si nezvednout pracku v kritické době se rovnalo zradě -- chlap měl kliku, dovolit si selhání v letech padesátých, podíval se zblízka na jachymovský smolinec.

Změna klimatu a povstání v Sýrii

23. 8. 2012

čas čtení 9 minut

KD│ Dva dny před rezignací egyptského lídra Husního Mubaraka zveřejnila al-Džazíra článek s titulkem "Království ticha", který argumentoval, že povstání v Sýrii je nepravděpodobné. Článek zmiňoval "populárního prezidenta, obávané bezpečnostní síly a náboženskou rozmanitost" coby důvody, proč Bašár al-Asad nebude čelit výzvě, navzdory chaosu a výměně vedení způsobeným už takzvaným Arabským jarem. Ani ne za měsíc bezpečnostní síly uvěznily skupinu školáků v syrském městě Diráa, nejjižnějším zemědělském centru, za malování protivládních nápisů na městské zdi. Následné protesty ilustrovaly propast mezi veřejným obrazem režimu vyjádřeným v hesle "Jednota, svoboda a socialismus" a realitou široce rozšířené veřejné deziluze z Asada a jeho ekonomické politiky.

Zapomenutý Hongkong

22. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Zatímco my si už 21. srpen 1968 jen připomínáme, Hong Kong tak aktuálně stále žije. Sice bez tanků, ale pod podobným útlakem, jaké zažilo tehdy Československo a pod podobnou deziluzí. Není zatím vidět světlo na konci tunelu. Už 45 dní je ve funkci nový předseda výkonné rady (Chief Executive) Leung Chun-ying, který byl zvolen místní 1200 člennou komisí (Election Committee) na pět let a jmenován do funkce centrální čínskou vládou. Členové této komise jsou vybíráni výhradně centrální vládou v Pekingu. Velmi podobné, jako když Moskva chtěla jmenovat "dělnicko-rolnickou vládu" v již okupovaném Československu, Číně se to v případě Hong Kongu daří. Obyvatelé této bývalé britské kolonie sice mohou protestovat a také protestovali, mají formálně svobodu slova a shromažďovací právo, bylo několik velkých demonstrací, ale efekt to zatím bohužel nemělo příliš velký, píše Ivo Mareš.

Západ skupině Pussy Riot nerozumí: je protikapitalistická

22. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Svět se sjednotil v podpoře feministických aktivistek a proti tupé krutosti, s níž je potrestal Putinův nespravedlivý soudní proces. Jenže západní podpora těchto mladých žen byl nás měla hluboce znepokojovat, protože filozofii, aktivismus i hudbu Pussy Riot média zcela pominula a soustředila se jen na to, že je kritika pronásledování této skupiny užitečná pro geopolitické nepřátele Spojených států, píše v deníku New York Times ruský analytik Vadim Nikitin. Hrozí znovu nebezpečí, dvacet let po ukončení studené války, že se disidentští intelektuálové stanou pěšáky v západním protiruském narativu?

V sedmdesátých letech se Spojené státy a jejich spojenci vůbec nestarali o to, co sovětští disidenti vlastně říkají, pokud to bylo zaměřeno proti Kremlu. Není divu, že tolik Američanů bylo nakonec uraženo a mělo pocit zrady, když Alexander Solženicyn kritizoval v USA mnoho těchže nedostatků, které kritizoval ve své vlastní zemi.

Jedna zapomenutá okupace v Evropě

22. 8. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 14 minut

Po dlouhé zimě autoritářských režimů vznikla naděje, že takzvané "Arabské jaro" bude zosobňovat tání, začátek reforem a liberalizace. Ze zpětného pohledu to bylo podivné a vlastně zlověstné jméno pro hnutí, které před 44 lety představovalo tolik naděje.

Úterý 21. srpna bylo 44. výročím potlačení jiného jara, které tehdy ještě nebylo arabské - výročím invaze Varšavského paktu do Československa, po jaru a létě liberalizace a reforem, známých jako Pražské jaro.

V časných ranních hodinách 21. srpna 1968 provedlo pět členských zemí Varšavské smlouvy invazi do Československa. Vyslalo do té země 100 000 vojáků a 2300 tanků. Okupační jednotky odešly až po pádu komunismu, začátkem devadesátých let.

Amy Mackinnon hovořila s dr. Janem Čulíkem, který byl tehdy vnímavým patnáctiletým teenagerem. Žil v době invaze na pražském Starém Městě.

O pokrytectví lidskoprávních kritiků Ruska a Ekvádoru

22. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Spojené státy věznily sedm let kameramana televize Al Džazíra Sami al-Haje v táboře Guantánamo. Z ničeho ho neobvinily a vyslýchaly ho nikoliv o al Kajdě, ale o televizi Al Džazíra. Skoro žádné americké médium nenapsalo o tom, že jejich vláda vězní tohoto novináře. Totéž mlčení se v USA rozhostilo nad vězněním dalších muslimských novinářů v Americe za posledních deset let.

Čtenáři amerického a britského tisku jsou za poslední měsíc náhle zaplaveni svatouškovskou kritikou toho, že Ekvádor porušuje tiskovou svobodu. Čímpak to asi je, že západní média najednou obhajují svobodu slova v Jižní Americe, ptá se v deníku Guardian Glen Greenwald. Je to podle něho proto, že předstírání znepokojení nad tímto útlakem je užitečným nástrojem jak potrestat Ekvádor za trestný čin vzdoru proti USA a jeho západním spojencům.

Antikapitalistická touha po zisku, radikálně levicový fašista a další perly

22. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vadim Nikitin má pravdu, že Západ nechápe důvody jednání skupiny Pussy Riot. To ale ještě neznamená, že je čistě na jeho libovůli, jak tento fenomén vyloží. Manžel Naděždy Tolokonnikovové Pjotr Verzilov nedávno veřejně vyhrožoval všem, kdo by bez povolení použili registrovanou značku skupiny. Znamená to snad, že se chová "protikapitalisticky" a prosazuje liberální přístup k problematice duševního vlastnictví, tak jak ho chápe západní radikální levice?

Robert Fisk: "Střílejí po nás, pak utíkají a skryjí se v kanálu"

22. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Minometné granáty dopadají kolem nás do ulice středostavovské čtvrti a tanku T-72 zavařeného ve vedru pod viaduktem, ale nejvyšší operační velitel Bašára al-Asada v Aleppu - třiapadesátiletý generálmajor s třiatřiceti odslouženými lety v armádě a dvěma zraněními od kulek z červencových bojů v Damašku - tvrdí, že může "vyčistit" celou aleppskou provincii od "teroristů" za dvacet dní. Teď to zní poněkud nadneseně, zejména na předměstí Sajf el-Dúla, kde zní palba odstřelovačů. Protože bitva o Aleppo má ke konci daleko.

Moskva nyní považuje západní intervenci v Sýrii za "zcela reálnou"

22. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Moskva se nyní domnívá, že existuje reálný scénář západní intervence v Sýrii. Po pondělním vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy k tomu může dojít kvůli syrským chemickým zbraním. Rusko ze své strany spolupracuje s vládou a Západ s částí povstalců tak, aby se chemické zbraně nedostaly mimo kontrolu - jenže jsou tu i povstalecké skupiny, na něž nemá ani jedna ze stran významný vliv a nedokáže kontrolovat jejich další počínání. A ty teď dostaly návod - vědí, co je třeba udělat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

64861