Poslední překážka padla, dodatek k NDAA platí:

Americký prezident může vydat příkaz k neomezenému věznění bez soudu

19. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Odvolací soud zamítl žalobu proti dodatku k zákonu o obranných výdajích pro rok 2012 (National Defense Authorization Act, NDAA), podle níž má prezident Spojených států právo vydat příkaz k neomezenému věznění osob "představujících hrozbu národní bezpečnosti" bez toho, že by kauzu projednal soud.

Minulý týden federální soud vynesl rozsudek, který by ve svém důsledku neomezené věznění zakázal. Avšak ministerstvo spravedlnosti se okamžitě odvolalo a již o několik hodin později soudce Raymond Lohier platnost rozsudku pozastavil přinejmenším do 28. září. Do té doby věc projedná trojčlenná porota odvolacího soudu.

Prezident Barack Obama podepsal návrh NDAA 31. prosince 2011 a vyjádřil přitom verbální rozpaky nad zákonem, který fakticky ruší platnost tzv. habeas corpus - právní zásady, že obžalovaný má právo na humánní a férové zacházení.

Žalobu proti NDAA podala skupina veřejně známých osob v čele s nositelem Pulitzerovy ceny Chrisem Hedgesem. Byla v první instanci sice přijata, ale nyní je fakticky zamítnuta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7204

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2012