Realita, která vyhřezla a ukazuje důsledky

18. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

První místo v dnešních zprávách na Novinkách.cz nebo Ihned.cz zaujímá informace o tom, že hasiči zajistili 260 litrů alkoholu, který obsahoval 20-30 procent metanolu. Kromě toho celníci objevili 94 tisíc kolků, které skončily jinde než v oficiální likérce. Přesměrování kolků mimo legální cestu vrhá podezření na to, že také oficiální likérky se mohly podílet na ilegálním byznysu s nezdaněným alkoholem, který došel až do metanolové tragédie.

Kdyby z těch 260 litrů s 20-30 procentním metanolem stačilo půl litru na zabití člověka, což se zdá více než jisté, mohlo zajištěné množství lihovin zabít 520 lidí. Je otázka, co ještě státní orgány objeví a co zůstane neobjeveno. Ministr zdravotnictví Heger srovnává objevené množství metanolu se zbraní hromadného ničení.

Tohle všechno není žádná věc, nad kterou bychom měli žasnout. Je to spíše obraz celkového fungování české společnosti. Je to realita, která vyhřezla a ukazuje důsledky. Stejně jako metanolem a ilegálním byznysem s lihem je tento stát prorostlý i korupcí, zlodějinou, podvody všeho druhu, ale v těchto případech nejsou smrtelné důsledky pro společnost tak nápadné jako v případě umírání lidí na metanol. O lidi padlé na sociální dno, živořící v bídě a bez pomoci kvůli tomu, že veřejné peníze byly rozkradeny, že peníze z EU nebyly využity pro rozvoj celé společnosti a opravdový ekonomický růst, vlastně nikdo nemá zájem. Přitom jsou z velké části stejnými oběťmi zločinného státu jako ti, kdo umřeli nebo byli těžce zdravotně poškozeni kvůli metanolu.

Hasiči našli 260 litrů se smrtícím jedem. Je to zbraň hromadného ničení, řekl Heger ZDE

Heger: Nové nálezy metanolu jsou na úrovni zbraní hromadného ničení ZDE

0
Vytisknout
13930

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2012