Jak jsem se nepřepočítal

14. 11. 2012 / Jan Keller

čas čtení 2 minuty

Poté, co vyšla ukázka z rozhovoru, ve kterém jsem se zmiňoval mimo jiné o tom, co znamená dnešní nesouměřitelnost, upozornila mne řada lidí přátelsky na to, že jsem musel udělat chybu ve výpočtu, pokud tvrdím, že nejbohatší rodina světa by byla schopna zaplatit celý státní dluh České republiky 1530krát. Moji domnělou chybu si vysvětlovali většinou tím, že jsem zapomněl, že ve Spojených státech se naší miliardě říká bilion a našemu bilionu trilion. Jiní mne upozorňovali na to, že rodina, kterou uvádím, by musela být neskutečně bohatší, než jsou ti, kdo figurují na čelných místech pravidelných přehledů největších boháčů světa uveřejňovaných časopisem Forbes.

Žádnou chybu ve výpočtu jsem neudělal. Ve svém rozhovoru jsem mluvil o odhadech jmění rodiny Rothschildů. Vycházel jsem přitom z článku publikovaného v německém Spiegelu. I mezi bohatými lidmi existují propastné rozdíly ve velikosti majetku a dluh celé naší země je srovnatelný pouze s majetkem těch nejchudších mezi miliardáři. Pokud má autor článku pravdu, pak ony relace vypadají následovně.

Majetek Billa Gatese činí "pouze" 50 miliard dolarů. Svůj rozhovor jsem dával v době, kdy český státní dluh činil 1 500 miliard Kč, tedy při přepočtu 20 Kč za dolar zhruba 75 miliard dolarů. Náš dluh byl tedy vyšší než majetek Billa Gatese či Warrena Buffeta.

Téměř sedm set nejbohatších multimilionářů uváděných na stránkách časopisu Forbes vlastní dohromady majetek v hodnotě 2 200 miliard dolarů. To máme 44 000 miliard korun. Mohli by tedy rukou společnou a nerozdílnou zaplatit náš státní dluh téměř třicetkrát.

Majetek rodiny Rockefellerů je ve stati, z níž jsem čerpal, odhadován na 11 000 miliard dolarů. Nemohu si pomoci, ale vychází mi, že by tato rodina mohla zaplatit náš předloňský dluh skoro 150 krát.

Majetek rodiny Rothschildů je údajně ještě desetkrát vyšší, než majetek Rockefellerů, což odpovídá mému konstatování z rozhovoru.

Nemohu samozřejmě zaručit, že odhady citovaného autora jsou správné. Nevím o tom, že by kdokoliv z těch, o nichž hovořil, jeho údaje vyvracel. Proto jsem si dovolil jich použít.

P.S. Pokud se někdo domnívá, že jsem zaměnil americké biliony s biliony našimi a že tedy Rothschildové mají ve skutečnosti tisíckrát méně, než uvádím, musel by si myslet, že rodina nejbohatších bankéřů světa vlastní majetek pouze dvakrát vyšší než Bill Gates. Anebo by si musel myslet, že Bill Gates vlastní pouze ušmudlaných 50 milionů dolarů, tedy jednu miliardu korun, a je tedy pětadvacetkrát chudší než Andrej Babiš.

0
Vytisknout
21474

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012