Francie: Tučňáku, tučňáku, naučím tě líbat ruku!

20. 3. 2013 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Vyřizování účtů? Zatímco pátý francouzský voják zemřel v západoafrické Mali, většina médií se zabývá tučnákem.

Carla Bruniová-Sarkozyová, bývalá modelka, zpěvačka a choť předchozího prezidenta Nicolase Sarkozyho, totiž uchystala médiím pořádnou návnadu. Oznámila, že vydává 1. dubna novou desku s anglickám názvem Little French Songs a jako ukázku použila píseň o tučňákovi. Aprílový žertík?

Le Pingouin (Tučnák), poslyšte: "Malinko se naparuje - suverén, ale já ho znám, tučňáka, nemá právě královské způsoby... hej, tučňáku! Až mi jednoho dne zkřížíš cestu, naučím tě, tučňáku, jak mi líbat ruku."

Co má Carla proti tučňákům? A proč by jí měl proboha líbat ruku? Ano, už od časů bajkaře Jeana de La Fontaine, ne-li přímo od řeckého Ezopa víme, že příběhy o zvířátkách, jsou vlastně často didaktické alegorie, jež zobrazují vlastnosti a chování lidí.

A Carla, aniž to vysloveně přiznala, v této písni nezobrazila nikoho menšího, než současného prezidenta Françoise Hollanda. Píseň má, jak se dojemně shodla všechna média, narážet na způsob, jakým se Hollanda na peróně Elysejského paláce rozloučil v květnu 2007 při "předávání moci" s odcházejícím párem.

Na rozdíl od těch předchozích, Chiraca i Sarkozyho, nedoprovodil je nový prezident na dvoře paláce po červeném koberci až k autu, a první dámě potřásl pouze humpolácky pravicí. Žádné líbání ruky!

Jaký je to vlastně tučňák? "Ani ošklivý, ani krásný, tučňák, ,ani velký, ani malý, ani studený, ani horký, tučňák, ani 'ano'- ani 'ne'." Narážka, která zase vychází ze sídla Sarkozyho Svazu pro lidové hnutí (UMP), kde se Hollandovi říkalo "Monsieur 'ani ano-ani ne'."

Úměrně s klesajícími procenty ve výkumech veřejného mínění, v němž se propadl Hollande na nejnižší možnou míru, se ozývají hlasy, že by se měl Nicolas Sarkozy vrátit. Podle posledního výzkumu popularity agentury Ifop dokonce Sarkozy v oblibě Hollanda porazil: 53:44 procentům.

Není divu, že se Carla-Bruniová-Sarkozyová pustila do boje svými zbraněmi: ačkoliv její písničky spíše připomínají neobratné popěvky, není to ostatně ani poprvé, kdy dala nahlédnout do své mysli.

Již dříve se zabývala na albu Quelqu'un m'a dit (Někdo mi řekl, 2002) v písni Raphaël vztahem k mladému filozofu Raphaëlu Enthovenovi a jeho otci.

Po Bernadette Chirakové, Nathalie Kosciusko-Morizetové... se tedy přidává i třetí žena v pořadí: Carla Bruniové-Sarkozyová. "Hle, tučňáku, vypadáš nějak osamoceně ve své zahradě," zpívá Carla.

A co na to říká tučňák Hollande? "Mohlo to být horší, tučňák je docela milé zvíře!" Inu, Hollandovi humor nechybí. Ovšem: Kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe!

0
Vytisknout
10019

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2013