Festival spisovatelů Praha představí nobelistu i Alžířana píšícího pod ženským jménem

22. 3. 2013

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Festivalu spisovatelů

Festival spisovatelů Praha dnes oznámil program svého třiadvacátého ročníku. Pod tématem "Zrození národů" představí několik výjimečných světových spisovatelů -- Portugalce Miguela Sousu Tavarese, Egypťana Sun'alláha Ibráhíma, českého scénáristu a spisovatele Vladimíra Körnera a kontroverzního alžírského prozaika, píšícího pod ženským pseudonymem Yasmina Khadra. Účast potvrdil také jeden z nositelů Nobelovy ceny za literaturu, jeho jméno organizátoři zveřejní na konci týdne.

Festival je v letošním roce ve velmi svízelné situaci -- od města Prahy se mu dostalo pouhé desetiny obvyklé podpory, zároveň přišel i o generálního sponzora. Po pětiletém vyjednávání však přislíbil účast jeden z laureátů Nobelovy ceny za literaturu, a proto se organizátoři rozhodli Festival spisovatelů Praha zachovat v provizorním režimu. Bude se konat mezi 17. a 19. dubnem na třech místech -- Nové scéně Národního divadla, v Senátu ČR a v Městské knihovně v Praze. Nabídne autorská čtení, diskuze a setkání s autory, i autogramiády.

Téma "Zrození národů" doplňuje citát z Josepha Rotha: "Pro lidi bych zemřel, ale žít s nimi nemohu". "Národy se rodí -- ale dospívají do nesnesitelnosti", říká prezident festivalu Michael March. "Cílem je ukázat mladé generaci, že existence národů není samozřejmá a udělat první krůček na cestě k porozumění tomu, co se ve světě skutečně děje". V minulých desetiletích byl svět v důsledku zborcení koloniálních systémů svědkem vzniku řady nových států a jejich radikální přeměny. Rozpadl se sovětský blok, zažili jsme bouřlivý balkánský přerod a v posledních několika letech sérii revolucí v zemích ležících mimo pozornost západního světa. V letošním roce si připomeneme pětadevadesát let od podepsání pittsburských dohod, a tedy i vzniku svobodného Československa, a současně i dvacetileté výročí od jeho rozpadu. I proto se část festivalového programu odehraje v Senátu ČR, kde bude možno sledovat například diskuzi "Zrození a smrt Československa", za mezinárodní účasti významných historiků, politiků a novinářů.

Festival bude jako vždy simultánně tlumočen do češtiny a angličtiny a jeho dění bude živě přenášeno na internet. Veškeré informace o připravovaném programu lze nalézt na portálech www.pwf.cz a www.literarni.cz.

Nadační fond Festival spisovatelů Praha, 20. března 2013, Václav Kovář

0
Vytisknout
5575

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2013