Když dva politici chtějí totéž, tak to nemusí být totéž

5. 4. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Nesouhlasím s církevními restitucemi. Přesněji s jejich rozsahem. Proto vítám každou politickou aktivitu, která tuto nelogickou velkorysost může zmírnit. Už proto, že to byla církev, která formou děkovné bohoslužby (Te deum) vyšperkovala prezidentskou inauguraci prvního dělnického prezidenta Gottwalda. Z dnešního vnímání politické odpovědnosti má tak i ona za existenci socialistického režimu, stejně jako za počáteční úspěch fašistických zbraní, kterým také žehnala, svou porci másla na hlavě.

Zatímco např. poslanec a předseda LEV 21 Jiří Paroubek zvažuje napsání dopisu papeži Františkovi - ve kterém by ho z pozice bývalého premiéra (ale i věřícího člověka) upozornil, že díky církevním restitucím považuje velká část naší společnosti církev za chamtivou, což by ve výsledku mohlo přinést naději, že papež svým podřízeným v naší vlasti domluví - prezident M. Zeman jde cestou zcela opačnou. Byť kardinálu Dukovi a olomouckému arcibiskupovi Graubnerovi poradil, aby církev budovala hospice, což může vypadat jako alternativní forma navrácení části restitučních výnosů do společnosti, tak je ve skutečnosti rada k návratu zištného církevního know-how, neboť velkou část majetku církev kumulovala po převodu majetku vděčných umírajících na ní.

Díky restitucím a souběžným světským sociálním škrtům pravicové vlády tak dostane církev na principu - rozděl a panuj - obrovskou možnost ovlivňovat myšlení lidí. Bude to ona, která bude vytvářet pracovní příležitosti. Bude to ona, která bude vzdělávat mladé a bude to ona, která bude u posledních chvilek lidského života. Jenom historický ignorant si může myslet, že to bude dělat z pouhé lásky k bližnímu, že se nebude jednat jen o jinou formu klientelismu.

Proto nechápu, proč údajně mimořádně vzdělaný a prognosticky erudovaný prezident církev nenabádá, aby investovala i do veřejného školství a zdravotnictví? Mně se například v pokoji s krucifixem a biblickými výjevy o utrpení bezvěrců v ohni pekelném na zdi - právě proto, že církev stála aktivně u nejedné světové katastrofy - umírat nechce. Prostě jí nevěřím, neboť nikdy nebyla kuřetem co hrabe zadarmo a v poslední době to dává mimořádně najevo. Dokonce tak, až se za ní stydí i papež.

0
Vytisknout
11127

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2013