Jak server IDnes zkresluje skutečnosti

26. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, chci jen poukázat na text, který vyšel dnes na webu IDNES a má být zprávou o přijetí prezidenta Zemana německým prezidentem Gauckem, s údajnými citacemi Gauckova projevu ZDE Podepsána je pod tím paskvilem jakási studentka Martina Žilková, píše překladatelka z němčiny Yvona Vašíčková.

A pro srovnání připojuji odkaz na německý originál Gauckova projevu, uveřejněný na webu spolkového prezidenta ZDE

Je otřesné, i když bohužel příznačné, jak se v celostátním českém deníku manipuluje se slovy -- v německém originále prezident Gauck prezidentu Zemanovi rozhodně nic "nevytkl", k ničemu ho "nenabádal" ani nemluvil o tom, že se Zeman "nechová jako usmiřovatel". Ale deníku IDNES se evidentně hodí, aby to vyšlo s palcovými titulky - a stádo diskutérů už patřičně reaguje.

Německý originál:

"Sie stehen nun vor der reizvollen und gleichzeitig schwierigen Aufgabe, die Rolle des Präsidenten entsprechend Ihres direkten Mandats zu definieren -- ohne dabei eine zweite Regierungsmacht im Land zu schaffen."

Český překlad by měl znít takto:

"Stojíte nyní před vzrušujícím a zároveň obtížným úkolem -- definovat roli prezidenta v souladu se svým přímým mandátem, aniž byste přitom vytvářel druhou vládní moc v zemi. Přitom se na Vás upírá mnoho očí i v Německu, právě v současné vládní krizi ve Vaší zemi. Chovám důvěru v to, že se Vám podaří s prozíravostí a v úzké spolupráci s českým parlamentem nalézt kompromis."

IDNES:

Přímo zvolený prezident nemá být druhou vládou, vytkl Zemanovi Gauck

Německý prezident Joachim Gauck vytkl Miloši Zemanovi, že se nechová jako usmiřovatel. Narážel tím na Zemanův postup při jmenování nové vlády...

"Přímo zvolený prezident by neměl být druhou vládou vzemi a v neklidných časech by měl působit jako moderátor a usmiřovatel," řekl Gauck Zemanovi...

"Stojíte nyní před nelehkou úlohou, role prezidenta má promlouvat jeho přímým mandátem, aniž by se tak vytvářela druhá vládní moc," přednesl ve svém projevu Gauck. "Nyní na Vás míří spoustu očí i v Německu, právě kvůli aktuální vládní krizi ve Vaší zemi. Věřím, že budete spolupracovat s Českým parlamentem a naleznete kompromis," říká Gauck.

0
Vytisknout
17183

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013