Poslanec podle soudu může korumpovat nebo být korumpován

16. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ta otázka ještě dneska stála pro velkou část rozdělené české společnosti takto: je nabídnutí lukrativního postu poslanci (a přijetí lukrativního postu poslancem) za to, že se vzdá mandátu a umožní tak vládě vládnout, korupcí, nebo ne? Státní zastupitelství a soud, který umožnil vzít do vazby trojici Fuksa, Šnajdr a Tluchoř byli přesvědčeni, že o korupci mělo jít a že je to třeba vyšetřit. Kromě případu Nagyová právě tenhle případ, kdy uplácejícím měl být sám premiér, vedl k pádu Nečasovy vlády. Nikdo ovšem nezpochybňoval, že když poslanec přijme za složení mandátu přímo peníze, že to korupce je. Dnes už víme, že pokud k takovému jednání dojde na půdě Poslanecké sněmovny, vztahuje se na ně podle rozhodnutí Nejvyššího soudu poslanecká imunita.

A protože pravicovým politikům o nějakou tu morálku nejde, což dokázali tím, že unisono případ Fuksy, Šnajdra a Tluchoře označovali "pouze morálním" prohřeškem, tak myslím, že zítra mohou vzít bez obalu nějaké ty miliony od vlivných lidí v pozadí české politiky (taky se jim říká "kmotři") a rovnou si Sněmovnu koupit. Mají na to rozhodnutí soudu, zřejmě už nezvratné a konečné, že korumpovat ve Sněmovně se může. Není na tom ale nic překvapivého, protože stejně skončila u soudů pře Bárta vs. Škárka. Jenom většinu z nás ale nějak nenapadlo, že něco tak velkého, jako je první polistopadový průlom policie do vysoké politiky, může skončit na něčem tak odporně banálním, jako je poslanecká imunita. Problém ale asi není tolik v soudech, nýbrž v českém zákonu o poslanecké imunitě, který si sami pro sebe schválili právě poslanci samotní.

Jinou otázkou je, jak si s rozhodnutím Nejvyššího soudu poradí státní zastupitelství, policie a politici, kteří se ještě včera tvářili, jak hrozně moc si přejí dotažení vyšetřování do úspěšného konce. Je možné, že Šlachta a Ištvan nevěděli, že jim podle precedentu Bárta vs. Škárka hrozí právě tahle blamáž? Mnozí jsme tak nějak čekali, že v síti kromě tří poslanců a případně i expremiéra uváznou hlavně kmotři za scénou, snili jsme o triumfu spravedlnosti před soudem a očistě české politiky. Teď ale loutky v rukou kmotrů, totiž čeští politici, mají výbornou příležitost tlačit na odchod Ištvana a dokonce i nejvyššího státního zástupce Zemana. Celé to teď působí jako šaráda, která měla jediný smysl, a to na mnoho let či ještě déle vzít lidem definitivně iluze o právu a spravedlnosti.

0
Vytisknout
10436

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2013