Romové dnes u nás představují obětního beránka

16. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Jsem rád, že tak často a věčně přispíváte svými názory proti stále se rozšiřujícím fašistickým názorům v české společnosti, píše Ivan Novotný. Je potřeba se ovšem ptát po počátku těchto vypjatých postojů. Já osobně cítím základ v první řadě v přehnaném a stále na odiv vystavovaném individualismu. Přeci teze, že si každý za vše může sám a každý je odpovědný jen sám za sebe, nakonec vede k diskriminaci slabších - a to ne pouze na základě rasové odlišnosti.

V druhé řadě je na vině stále se horšící pocit životní jistoty, kdy střední vrstva, která má stále co ztratit, začíná bránit své postavení a cítí se ohrožena zkratkovitě (ono je to účelově živeno deníky typu MFD) právě těmi slabšími vrstvami.

To, že se lidé na okraji společnosti, kteří jsou vyčlenění kulturně-ekonomicky, chovají bez rozdílu národnosti všichni stejně, je ignorováno. Romové dnes u nás představují obětního beránka střední vrstvě populace, která je neschopná širšího sociopolitického vnímání (a díky omezenosti českých novinářů ani jinak vnímat nemůže) a svoji nynější frustraci směřuje právě tímto směrem.

Z historického hlediska kopíruje chování střední vrstvy obyvatel ČR chování totožné populace před nástupem Hitlera k moci. Hitler získal právě podporu střední vrstvy tím, že označil Židy za ty, kteří okrádají německou společnost a sociálně slabé i tělesné postižené za příživníky.

Funguje to i dnes, zde je naprosto hrůzný obraz názoru diskutujících.

Chci se Vás zeptat (nechápu to), jak je možné, že populace, která patrně bude volit většinově levici, může zároveň takto inklinovat k fašismu? Vždyť přeci levicové ideály jsou diametrálně odlišné a s rasismem nemají nic společného, proto také příslušníci neonacistických uskupení jsou označování jako ultrapravice. Jak je, podle Vás, možné toto zmatení názoru společnosti?

0
Vytisknout
11911

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2013