Politické hry

31. 7. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Z hlediska strategie her je naše současná politická situace úžasně poučná. Pojďme se tedy učit. Jaké jsou varianty. Nejprve tedy Rusnokova vláda:

1/ Rusnokova vláda získá důvěru a bude vládnout do řádných voleb. Levice asi neztratí, ale ztratí ČSSD. TOP 09 asi ztratí. ODS může jenom získat. Z jejího pohledu nejlepší varianta.

2/ Rusnokova vláda důvěru nezíská. Tam se příběh rozpadá na tři možnosti: Zeman jmenuje znovu nepolitickou vládu a jsme na začátku. Zeman jmenuje Sobotku. Tam, ač jsou různá východiska stran důvěry, to znamená likvidaci obrovského náskoku ČSSD. Zeman jmenuje Němcovou a to je konec ODS. Němcová premiérka a nejlépe Langšádlová jako šéfka dolní sněmovny... Zeman jmenuje Schwarzenberga nebo rovnou Kalouska. To by byl asi také konec především ODS.

Zvláštní je rekapitulace tohoto stavu. V podstatě jediný, kdo nemůže prohrát, je Kalousek. Karla, pokud nezemře před volbami, zresuscituuje jako před prezidentskými volbami. Ostatně jeho "zmizení" dává tušit stejný scénář.

Je navíc obzvláště zajímavé po mimořádně silných prohlášeních, na která všichni jeho političtí protivníci naletěli a papouškují je do aleluja a on se stáhl.

Paradoxně se tak dostáváme do situace po volbách 2010. Zdá se že ani ODS ani ČSSD se z nich nepoučily. Kalousek nemá důvod scénář měnit. ODS a ČSSD ano. Ale kdo a kdy to v jejich řadách je mocen udělat?

0
Vytisknout
13820

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013