Britské ministerstvo vnitra honí v londýnských ulicích údajné "ilegální imigranty"

3. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Angličtí policisté honí v londýnských ulicích údajné "ilegální přistěhovalce". Kontrolují totožnost občanů, vycházejících z různých stanic londýnského metra a provádějí razie v restauracích a dalších podnicích, ve snaze chytit "ilegální přistěhovalce". Zároveň vozí britské ministerstvo vnitra v londýských ulicích automobily s poutači, vyzývající "ilegální přistěhovalce", aby se "vzdali policii, nebo budou zatčeni". Atmosféra hysterie připomíná nájezdy fašistických bojůvek proti židům v Německu před druhou světovou válkou.

Agresivní chování anglické policie vyvolává protesty. Příslušníci menšin si stěžují, že policejní "protiimigrantské" razie jsou založeny na rasové nesnášenlivosti, protože se policie zaměřuje při svých raziích pouze na barevné občany. Nová labouristická poslankyně Horní sněmovny Doreen Lawrencová, černoška, jejíž dospívající syn byl před dvaceti lety zavražděn při čekání na autobus na jedné londýnské ulici a jehož vraždu anglická policie nevyšetřovala, ale snažila se najít něco na rodinu pozůstalých, konstatovala, že z titulu svého nového šlechtického stavu zahájí proces stížností na toto chování anglické policie.

Praktiky ministerstva vnitra začala také zkoumat vládní Komise pro rovnost a lidská práva. Zjišťuje, zda britská vláda těmito raziemi a mobilními transparenty porušuje zákony o rasové nesnášenlivosti.

Proti protipřistěhovalckým raziím britské vlády se překvapivě ostře vyjádřil i Nigel Farage, předseda euroskeptické a protiimigrantské strany UKIP, které se vládnoucí konzervativci nesmírně obávají, a právě proto provádějí agresivní populistickou antiimigrantskou politiku.

Farage konzervativní vládu kritizoval těmito slovy: "Namátkové perlustrace chodců na ulicích nejsou britským způsobem, jak se v této zemi věci dělají. Samozřejmě, že chceme bojovat proti ilegálním přistěhovalcům, ale jakou má cenu zatýkat lidi na stanicích metra a na nádražích, když jich stejně vlny přijíždějí do země všemi přístavy a letišti. Jsem překvapen, že ministerstvo vnitra záležitost natolik zpolitizovalo, že inzerují na svých billboardech větami jako 'Právě jsme zatkli dalších 10 lidí'. To se mi nelíbí. Takhle se Angličané v této zemi nikdy nechovali. V Británii neexistují občanské průkazy. Neměli by nás na ulici perlustrovat policisté a vyžadovat, abychom prokazovali, kdo jsme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013