Lidé by ale měli dávat najevo, že některé věci se ve slušné společnosti nedělají

26. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší se právem vrací k Johnu Miltonovi a jeho Areopagitice, v níž se tento anglický básník jako zřejmě první v historii vyslovil proti cenzuře názorů (prý proto, že ho štvalo, že Cromwellův parlament cenzuroval právě názory jeho samotného) a stal se tak prvotním hlasatelem jedné ze "čtyř teorií tisku", totiž tisku libertariánského, který zastává názor, že všichni občané mají samostatný rozum, takže by měla existovat svoboda publikovat jakékoliv bláboly, neboť v jejich otevřené soutěži údajně zvítězí rozumná analýza a lidé si to vždycky správně přeberou.

Proti libertariánskému názoru, který nakonec v západních společnostech víceméně zvítězil (i když ne vždycky zcela úspěšně) stojí ovšem například model autoritářského tisku, (toho se víceméně přidržují pražská média), ten hlásá jedinou pravdu s tím, že elity mají vždycky pravdu. Pak ovšem existuje i model médií se společenskou odpovědností, k němuž se přiklonili ve dvacátém století ti pozorovatelé, kteří byli nespokojeni s nepříliš dobře fungujícím volnotržním principem libertariánského tisku.

Je asi pravda, že zakazovat (komerčním) médiím excesy debility byl možná bylo kontraproduktivní, i když například v Británii i komerční televizní stanice mají podle zákona povinnost dodržovat určité etické a kvalitativní zásady, neboť vzhledem k tomu, že jim stát udělil privilegium vysílací licence, mají za to povinnost veřejné služby.

Vysilání veřejnoprávních médií je v tomto smyslu zákonem regulováno i v České republice a veřejnost by měla dohlédnout na to, aby se zákon dodržoval.

A i když nebudeme asi zakazovat vydávání nejhroznějších hloupostí, nicméně by měl být samozřejmě v české společnosti slyšet jasný hlas, který ve veřejném zájmu a ku prospěchu kultivace veřejného prostoru bude systematicky odsuzovat nejpitomější a nejdrsnější excesy bulvárních médií. Blbost, rasismus, ponižování žen a menšin a hrubý primitivismus tolerovat nelze a nestačí prostě ty noviny nekupovat a nečíst.

Je nutno systematicky upozorňovat, že některé věci se ve slušné společnosti prostě nedělají.

0
Vytisknout
7779

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2013