Proč britská vláda nesmí zprivatizovat studentské dluhy

27. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Dluh je formou sociálního zotročení

Tento týden oznámila britská vláda, že s okamžitou platností hodlá zprivatizovat 890 milionů liber studentských dluhů z let 1990-1998. Dluh byl prodán konsorciu soukromých firem za méně než pětinu jeho hodnoty. Jde však o součást celé série plánovaného odprodeje dluhů bývalých studentů. Je to záměrný a systematický pokus nezvratně změnit způsob, jak jsou univerzity v Anglii financovány a jaký bude muset mít dnešní generace postoj ke vzdělání a k práci, píše v deníku Guardian Michael Chessum.

Od roku 2010 zcela otevřeně anglická vláda prosazuje politiku, v jejímž rámci už univerzity nemají být veřejnou službou. Univerzitní školné se ztrojnásobilo na 9000 liber ročně, státní financování univerzit bylo zrušeno, a vznikl tak systém několika typů vysokých škol, které mezi sebou soutěží o to, kdo přiláká ty nejlukrativnější studenty. Koncept vysokoškolského systému, který má být přístupný všem, je likvidován rostoucími náklady na studium a rušením studentských stipendií.

Hlavním charakteristickým rysem tohoto systému, v němž se státní financování univerzit nahrazuje školným, je rychle rostoucí míra studentské zadluženosti. V roce 2014-15 se studenti u vlády svým školným zadluží částkou 10 miliard liber (320 miliard Kč) ročně.

Jak vláda dala jasně najevo, tento dluh bude prodán soukromým společnostem. Zadluženost už nyní hraje roli a odrazuje studenty od univerzitního studia. V důsledku zadluženosti je nyní velká část anglické populace zatížena obrovským a nesplatitelným finančním břemenem.

Privatizace studentských dluhů bude znamenat, že se to promění v něco daleko horšího. Protože je to tak obrovská zadluženost, která nemůže být nikdy splacena, dojde ke změně splátkových podmínek a dlužníci budou donuceni platit víc a dřív.

Dluh je formou sociálního zotročení. Zavedení komerčních úrokových měr na studentské dluhy bude znamenat, že život absolventů vysokých škol bude zotročen povinností neustále produkovat peníze. Uprostřed likvidovaného sociálního státu budeme pracovat tvrději a déle. Velká část našich příjmů bude odčerpávána formou zisků pro soukromé finanční společnosti. Důsledkem privatizace studentských dluhů bude, že se vzdělání ještě více než dosud stane pouhým zbožím.

Proti těmto plánům už vzniká podstatný odpor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9903

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2013